Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-profilens hårda kritik mot Strandhäll: ”Avsätt henne”

Annika Strandhäll utreds nu av KU. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu stämmer tidigare försvarsministern Mikael Odenberg, M, in i kritiken och kräver att riksdagen avsätter Strandhäll. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ann-Marie Begler sparkades från jobbet som generaldirektör på Försäkringskassan.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Enström, ordförande i Konstitutionsutskottet, och berättar att alla ledamöter har läst brevet. Foto: SVEN LINDWALL

Expressen har tidigare avslöjat hur två tidigare toppar på Försäkringskassan har skickat brev till KU och krävt att tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler ska återinsättas, samtidigt som de anklagar socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, S, för att ha ljugit och vilselett i Begler-ärendet. 

Kritiken växer nu mot statsrådet och KU har haft möte under torsdagen. 

– Det är allvarliga uppgifter, säger Karin Enström, M, ordförande i Konstitutionsutskottet, och berättar att alla ledamöter har läst brevet. 

Den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg stämmer nu in i den kritik som riktas mot socialförsäkringsminister Annika Strandhälls hantering av fallet kring Ann-Marie Begler. 

Ett brev från tidigare toppchefer på Försäkringskassan har lämnats in till KU och krävt att man återinsätter Begler – och anklagat Annika Strandhäll för att ha ljugit om hur det hela gått till. Även en tidigare revisor på myndigheten har skickat in ett brev med sin protest kring hanteringen och hävdar att politiska motiv låg bakom Beglers uppsägning. Detta kunde Expressen avslöja på tisdagen.

Tjänstemännen anklagar Strandhäll för att ha vilselett konstitutionsutskottet när hon frågades ut om regeringens beslut att sparka Ann-Marie Begler bara ett par månader före valet.

– Det är mycket allvarliga anklagelser, säger en av de KU-ledamöter som Expressen har pratat med. 

Annika Strandhäll intervjuad av Expressen TV:s Daniel Ingmo tidigare i veckan.

Skarp kritik mot Strandhäll

I ett långt inlägg på Facebook skriver Odenberg att han själv är mycket kritisk till Strandhälls hantering av ärendet. Enligt Odenberg skickade han tidigare i maj in ett brev till regeringen där han, tillsammans med flera andra tidigare myndighetstoppar, kräver att Begler ska återinsättas i tjänst. 

https://www.facebook.com/mikael.odenberg/posts/10157571731598706

Odenberg skriver vidare att han är återhållsam i att uppmuntra riksdagen till att avsätta statsråd, och att detta bör förbehållas situationer där ett statsråd ”inte fullgjort sina författningsenliga uppgifter, gravt misskött sitt ämbete, överskridit sina befogenheter, begått brott eller agerat på annat sätt som allvarligt utmanar landets konstitution”.

Men när det kommer till Strandhäll är måttet nu rågat, skriver Odenberg. 

”Konstitutionsutskottet måste slå vakt om statsförvaltningens oväld. Därför bör Riksdagen på förslag av KU avsätta Annika Strandhäll!”

KU ska ha möte om Begler

Enligt KU:s ordförande Karin Enström, M, har alla i utskottet läst breven. 

– Det är allvarliga uppgifter. Den här granskningen pågår nu och jag vill inte förgripa den, men KU tar allvarligt på de uppgifter som kommer fram. 

Under torsdagen hade KU ett möte där Strandhäll-fallet behandlades. 

Moderaterna och Kristdemokraterna har hotat med att rikta ett misstroendevotum mot Strandhäll – och på onsdagskvällen sällade sig även Sverigedemokraterna till gruppen. 

Även på Dagens industri ledarsida uppmanar Lotta Engzell-Larsson till ett misstroendevotum, som menar att allt pekar på att Strandhäll ljugit – antingen för KU eller på den offentliga pressträffen för ett år sedan. 

Så fungerar en misstroendeförklaring

En misstroendeförklaring kan riktas antingen mot en minister i regeringen om man kommer upp i 35 ledamöter i riksdagen som tillsammans kräver detta. Om misstroendeförklaringen riktas mot statsministern riktas det automatiskt mot hela regeringen. 

 

När en omröstning sedan hålls i riksdagen krävs att 175 ledamöter röstar ja för att misstroendet ska gå igenom. Då måste ministern, eller hela regeringen om det riktats mot statsministern, avgå. 

 

I Sverige har misstroendeförklaringar hållits nio gånger, men ingen av dessa har lyckats.  

”Saken är illa skött. Särskilt i ljuset av att Stefan Löfven och hans regering ständigt talar om hur demokratin vittrar i Polen och Ungern för att deras regeringar otillbörligt försöker styra myndigheter.

Oppositionen bör väcka misstroendevotum mot Annika Strandhäll.”, skriver hon

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!