Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M presenterar sin budget i riksdagen

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson under fredagens presskonferens.Foto: Expressen TV

Moderaterna vill "återupprätta samhällskontraktet" genom att pumpa in miljarder i Försvaret, öka antalet poliser med 10 000 på fem år och satsa 5 miljarder kronor på välfärden nästa år. 

Det här är budgeten som kan röstas igenom – oavsett om Stefan Löfven får statsministerposten. 

– Det här är en budget som en borgerlig regering kommer ha stor glädje av eller en budget som en annan regering får anpassa sig till, säger partiledare Ulf Kristersson när han presenterar budgeten under fredagsförmiddagen. 

Klockan 09.30 på fredagsförmiddagen presenterar partiledare Ulf Krister och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson Moderaternas budgetmotion. 

– Vi presenterar i den här budgeten jobbskatteavdrag på 10 miljarder kronor. Det är viktigt strukturellt och påverkar sysselsättningen positivt, säger Elisabeth Svantesson. 

En budget som statsministern, oavsett om det blir Stefan Löfven, kan få regera med. Det enda som behövs är att KD och SD väljer att rösta igenom Moderaternas budget i riksdagen.  

Budgeten bygger på fyra inriktningar: 

Reformer för jobb och tillväxt

– Trots högkonjunktur är det många utrikesfödda som inte kommer in på arbetsmarknaden. Vi ligger nästan i botten av OECD-länderna vad gäller produktivitetstillväxt. Vi behöver fördjupa oss om varför och hur ekonomin kan ta fart, säger Elisabeth Svantesson.   

Satsning på klimatforskning och infrastruktur för ett fossilfritt samhälle

Färre ska betala höga marginalskatter. 

Steg för att avskaffa värnskatten under nästa mandatperiod 

Tredubblat RUT-avdrag ska bidra till att skapa fler enklare jobb

Moderaterna vill även genomföra åtgärder för att öka antalet elever som är behöriga till gymnasiestudier. 

– Allt färre elever är behöriga till gymnasiet. Det är inte bara dåligt för unga på sikt dåligt för svensk ekonomi efter gymnasiet är en viktig byggsten för att komma in på arbetsmarknaden. 

 

Återupprätta samhällskontraktet 

– Det har varit 247 skjutningar i Sverige fram till och med den här månaden i år. 100 000 människor står i kö till vård, säger Ulf Kristersson. 

18 miljarder kronor satsas på försvaret under perioden 2019–2021, varav tre miljarder kronor tillförs under nästa år. Försvarsbudget ska vara 2 procent av BNP

Öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024, vilket Moderaterna vill åstadkomma genom höjda polislöner och gratis polisutbildning

– Vi vet att kvaliteten på utredningsarbetet försämras eftersom man är för få. Vi vet att i geografiska områden som Lappland, med en yta stor som Danmark, finns en patrullerande polisbil som tillgänglig. Därför satsar vi resurser på fler polisanställda och högre löner, säger Elisabeth Svantesson.  

2019 vill partiet öka resurserna till välfärden med 5 miljarder kronor till Sveriges kommuner och landsting

Sverige ska hålla ihop 

"Sverige ska vara ett jämlikt samhälle med god sammanhållning. Vi accepterar inte utanförskap och segregation. Arbetslinjen ska gälla alla, skolan ska bli den språngbräda för social rörlighet som göra att alla barn får sina egna chanser, och de som är nyanlända ska lära sig svenska språket och komma in i vårt samhälle.

Men Sverige är också ett land med långa avstånd. Den tidigare regeringens skattehöjningar på drivmedel slår hårt. Vi vill avskaffa överindexeringen av drivmedelsskatter och tar nu steg i den riktningen. Vi stoppar den rödgröna regeringens dieselskattehöjning på lantbruket. Vi tar nya steg för en god infrastruktur i hela landet, med ökade resurser till väg- och järnvägsunderhåll och satsningar på bredbandsutbyggnad.", skriver partiet på DN Debatt

 

En fungerande och långsiktig migrations- och integrationspolitik

"Vi moderater vill ha en parlamentarisk utredning för att skapa en långsiktigt hållbar och brett respekterad migrationspolitik. Till dess en ny permanent lagstiftning finns på plats behöver den tillfälliga lagen, som löper ut i juli nästa år, förlängas. Detta kan inte vänta", skriver partiet på DN Debatt. 

– Vi vill förlänga den tillfälliga lagen, det borde ha gjorts för flera månader sedan, säger Elisabeth Svantesson. 

Partiet vill även verkställa fler utvisningsbeslut, och skrivet att "ett ja ska vara ett ja". 

– Vi vill öka antalet förvarsplatser och antalet verkställda förvarsbeslut, säger Elisabeth Svantesson. 

Migrationspolitiken är också en viktig del av integrationspolitiken. Hur nyanlända integreras i det svenska samhället kommer att prägla Sverige under lång tid. Det är en ödesfråga. Jobben och språket är helt avgörande delar i detta. Vi vill ha en särskild språkförskola för de barn som växer upp i familjer som inte talar svenska.", skriver partiet på DN Debatt

– Ska barn som kommer till Sverige ha en bättre chans än i dag så behöver man tidigt komma i kontakt med det svenska språket. I dag är det många barn som är hemma med sin mamma, som inte pratar svenska, säger Elisabeth Svantesson. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!