Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-politikerns förslag: Plankare till fängelse

Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M). Foto: PRESSBILD
Under 2018 plankade 3,14 procent fler resenärer i kollektivtrafiken än 2017. Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Fängelse till plankare och ökad befogenhet till biljettkontrollanter.

Det föreslår Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

– Det här är inga pojkstreck, utan överlagd stöld från vårt gemensamma, säger Kristoffer Tamson till SVD.

Varje år kostar plankare Stockholms lokaltrafik 280 miljoner kronor. En summa Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons vill minska i största möjliga mån.

– Vi lyckades trycka tillbaka fusket med en femtedel från 2015 till 2016, men sedan har resultatet planat ut. Det är därför vi är redo för att ta nästa steg, säger Kristoffer Tamsons (M) till SVD.

Nu vill Kristoffer Tamsons få stopp på gratisåkandet en gång för alla genom ett höjt straff för plankning - nämligen upptill ett halvår fängelse.

– Det här är inga pojkstreck, utan överlagd stöld från vårt gemensamma. Vi behöver se på brottet med andra ögon. Därför väcker jag frågan om fängelsestraff till riksdag och regering, säger Kristoffer Tamsons till SVD.

Stärk lagstiftning för plankare

Tamsons föreslår att brottet döms enligt Brottsbalken 9 kapitel § 2, vars lagstiftning innefattar ringa bedrägerier och bedrägligt beteende.

Högst sex månaders fängelse skulle ett sådant brott ge. Kristoffer Tamsons vill inte bara stärka lagstiftningen, han vill även ge biljettkontrollanter mer befogenhet. 

– De får inte gripa fuskåkare när dessa ertappats och inte vill identifiera sig. Det skulle bli effektivare om kontrollanterna fick samma befogenheter som ordningsvakterna har i Stockholms stad, säger Kristoffer Tamsons till SVD.

Men partierna är oense i frågan. Vänsterpartiet understryker att alla inte har råd att betala SL-avgift och föreslår ett öppet kollektivtrafiksystem utan spärrar, som finansieras av resenärer som betalar en avgift vid viseringsstolpar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!