Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyxbyggare vinstvarnar – stoppar nya projekt

Oscar Properties lyxprojekt 79 & Park på Gärdet.Foto: Oscar Properties
Projektet Norra tornen vid blivande Hagastaden.Foto: Oscar Properties
Fastighetsbolagets vd och grundare Oscar Engelbert hänvisar till den kommande kvartalsrapporten.Foto: Oscar Properties

Lyxbyggaren Oscar Properties vinstvarnar – en dramatisk varning som skickades ut sent på måndagskvällen.

Samtidigt avvaktar bolaget med att påbörja nya projekt.

Nu fortsätter aktien att rasa på börsen.

Bostadsmarknaden i Sverige – och framför allt i Stockholm – har visat tecken på inbromsning. Siffror visar att allt fler objekt ligger ute, samtidigt som det blir vanligare med prissänkningar.

Nyligen stoppade fastighetsbolaget Wallenstam sin försäljning av bostadsrätter i Solberga i Stockholm – för att omvandla dem till hyresrätter.

 

LÄS MER: Panik före inflyttningen i omtalade husprojektet 

 

Oscar Properties vinstvarnar

Nu visar lyxbyggaren Oscar Properties, med sitt prestigeprojekt 79 & Park på Gärdet i Stockholm, ytterligare tecken på att marknaden är på väg att kallna. Sent på måndagskvällen, klockan 23, gick bolaget ut med en dramatisk vinstvarning för helåret 2017.

Varför kom informationen så sent på kvällen?

– Vi följer ett regelverk som gör att vi måste gå ut med informationen när vi vet vad den är. Vi kan inte vänta enligt gällande regelverk, säger bolagets vd och grundare Oscar Engelbert.

 

Här är Oscar Properties lyxprojekt 79 & Park på Gärdet i Stockholm.Foto: Oscar Properties

 

Oscar Properties sänker sin prognos på minst 500 miljoner kronor i rörelseresultat för helåret till minst 400 miljoner kronor. Orsaken är "främst sämre marknadsförutsättningar och att bolaget påverkats av högre kostnader".

Teori om insideraffärer

"Väldigt stressat", anser Avanzas sparekonom Claes Hemberg om den sena vinstvarningen. Han är övertygad om att det rör sig om insideraffärer, uppger han för Dagens industri.

– De upptäckte att många har sålt och insåg att informationen som de sitter på har läckt. Men att gå ut klockan 23.00 kändes väldigt stressat. Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

 

LÄS MER: Siffrorna avslöjar en vikande bomarknad 

 

Men Engelbert förnekar att det skulle röra sig om insideraffärer.

– Det stämmer inte, säger han.

Och:

– Det är en allvarlig anklagelse. Från bolaget gick vi ut med informationen när vi kände till den vilket var på kvällen.

Vd:n om stoppade projekt

Samtidigt som man vinstvarnar väljer Oscar Properties att avvakta med en del planerade projekt.

"Som en konsekvens av den försämrade marknaden har bolaget intagit en mer avvaktande ställning och valt att i nuläget inte påbörja produktion i vissa projekt", skriver fastighetsbolaget i sitt pressmeddelande.

Engelbert vill inte kommentera vilka. I stället hänvisar han till den kommande rapporten på fredag.

– Det har alltid varit så hos oss att om vi inte uppfyller en viss försäljningsvolym, så byggstartas inte projekten. Så är det även för JM. Vid rådande marknadsförutsättningar iakttar man viss försiktighet, säger vd:n till Svenska Dagbladet.

 

LÄS MER: Priser på bostadsrätter sjunker i Storstockholm

 

Oscar Properties sålde nyligen av sitt bostadsprojekt Biografen penthouses till bostadsbolaget Axxonen. Men enligt Engelbert hade det inget att göra med sviktande bostadspriser i Stockholm.

– Nej, absolut inte. Vi fick ett bra bud och därför sålde vi, har han sagt till Affärsvärlden.

Aktieras för Oscar Properties

Den senaste månaden har Oscar Properties aktier rasat med 36 procent, enligt Svenska Dagbladet. Fallet fortsätter på tisdagen – strax efter börsöppningen har aktien gått ner drygt tio procent.

Samtidigt har lyxbyggaren fler problem. Styrelseproffset Jakob Grinbaum utreds som misstänkt för grovt insiderbrott, kopplade till aktieaffärer i Oscar Properties där han är styrelseordförande.

Grinbaum nekar till brott.

Vad gäller Oscar Properties har de visionen att "skapa unika, designade, kreativa och moderna bostäder". Förutom lyxbygget på Gärdet håller de bland annat i projekten Norra tornen, Bageriet och Industriverket i Stockholm och Nacka.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!