Vapenmässa i USA. Foto: / AP / TT / NTB Scanpix
Vapenmässa i USA. Foto: / AP / TT / NTB Scanpix

Lyft för vapenaktierna efter Trumps hot mot Nordkorea

Publicerad

Efter Donald Trumps hot om att bemöta Nordkorea med "eld och vrede":

Nu stiger aktierna – för vapen.

Tre försvarsrelaterade aktier slår kursrekord, skriver CNBC.

Och det är inte bara dem det går bra för.

Stora delar av världen reagerar med oro på det allt intensivare ordkriget mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Men det finns en sektor som verkar gynnas när de båda nationerna spänner sina militära muskler:

Vapenbranschen.

 

LÄS MER: Nordkoreakris oroar börserna 

 

Så påverkas vapenbranschen av Donald Trumps hot

Tre försvarsrelaterade aktier steg under onsdagens annars så dämpande börshandel i New York. De slog till och med kursrekord, enligt CNBC.

Det handlar om Lockheed Martin, Northrop Grumman och Raytheon.

De två förstnämnda steg med 1,1 procent och den sistnämnda med 1,9 procent. Tillräckligt för att slå rekord.

Tonen mellan USA och Nordkorea har trappats upp ända sedan Donald Trump tillträdde som president i januari. Senast hotade Nordkorea med att attackera den amerikanska militära flottbasen Guam i Stilla havet – medan Donald Trump i sin tur har hotat bemöta Nordkorea med "eld och vrede som världen aldrig tidigare beskådat".

 

LÄS MER: Fiender i 60 år – allt du behöver veta om USA och Nordkorea 

 

Uppgång hos flera vapentillverkare

Men det är inte bara Lockheed Martin, Northrop Grumman och Raytheon som går bra.

Sedan årsskiftet – strax innan Trump svors in – har flera av de stora vapentillverkarna sett tvåsiffriga uppgångar, skriver Veckans affärer. Detta är ett svar på förväntningar om ökade försvarsinvesteringar i USA. Till exempel har Vita huset föreslagit att öka försvarsutgifterna till 603 biljarder dollar – en ökning med nästan tio procent.

Enligt CNBC har hela försvarssektorn gynnats sedan presidentvalet avgjordes i november i fjol. Branschfonden SPDR S&P Aerospace and Defense ETF har ökat med 16 procent sedan dess.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen