I dagligvarujätten Axfoods Willys- och Hemköpbutiker kostar ett halvt gram saffran i år mellan 17:50 och 18:95 kronor. Foto: Thomas CarlénI dagligvarujätten Axfoods Willys- och Hemköpbutiker kostar ett halvt gram saffran i år mellan 17:50 och 18:95 kronor. Foto: Thomas Carlén
I dagligvarujätten Axfoods Willys- och Hemköpbutiker kostar ett halvt gram saffran i år mellan 17:50 och 18:95 kronor.  Foto: Thomas Carlén
Om det blir dyra bullar i år ser det ut att priset kommer att sjunka till nästa år. Foto: Petter Arvidson / BildbyrånOm det blir dyra bullar i år ser det ut att priset kommer att sjunka till nästa år. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Om det blir dyra bullar i år ser det ut att priset kommer att sjunka till nästa år. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Lussebaket kan bli dyrt i år

Publicerad

Priset på saffran har i många butiker höjts kraftigt jämfört med i fjol. Men nästa år talar mycket för att lussebaket blir billigare.

I dagligvarujätten Axfoods Willys- och Hemköpbutiker kostar ett halvt gram saffran i år mellan 17:50 och 18:95 kronor. Förra året var prisintervallet 12:90 – 14:95 kronor.

- Vi köper all vår saffran från Iran och där var skörden sämre i fjol. Det är det som nu slår igenom, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Coop säljer saffran under eget varumärke för cirka 15:50 kronor, omkring två kronor högre än i fjol, enligt pressansvarige Tobias Rydergren. Men han påpekar att Coop, liksom Ica, haft kampanjpriser på saffran den senaste veckan.

 

LÄS OCKSÅ: Electrolux-affären med GE stoppad


Branka Veljovic, saffransinköpare på kryddjätten Santa Maria, bekräftar att saffransskörden i Iran blev mindre än beräknat i fjol, vilket ledde till högre priser för den saffran som nu säljs i butikerna. Orsaken var ogynnsamt väder.

- Krokusarna frös vid fel tillfälle, säger hon.

När det gäller årets skörd, som precis har avslutats, ser det bättre ut:

- Det jag har hört hittills när jag har pratat med leverantörerna är att skörden är bättre i år, säger Branka Veljovic.

TT: Så vi kan se fram emot lägre saffranspriser nästa år?

- Det kan vi helt säkert.

 

LÄS OCKSÅ: Så maxar du din föräldrapenning

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen