Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lusläste vd:ns Facebook för att undvika ny skandal

Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: AMR ALFIKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Den norska sportkedjan XXL har hittat en ersättare på vd-stolen efter sociala medier-skandalen tidigare i år.

– Den här gången har vi även gått igenom aktiviteter på Facebook, säger den norska sportjättens styrelseordförande och delägare, Øivind Tidemandsen, till Market. 

Det var i slutet av maj som den tidigare vd:n Per Sigvardsson tvingades lämna sin post efter att det avslöjats att Sigvardssons Facebookprofil hånat bland andra klimataktivisten Greta Thunberg.

I ett inlägg skrevs att Greta, som har aspbergerdiagnos, ”är så nära downs man kan komma”.

Per Sigvardsson har hela tiden hävdat att något kapat hans Facebookprofil och skrivit inlägget.

Senare framkom att Sigvardsson, även innan han blev XXL-chef, skrivit nedsättande kommentarer om bland andra finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven.

De kallades ”häxa” och ”idiot” av Sigvardsson som inte förnekade att han skrivit det. Däremot hävdade han att det gjorts i affekt och innan han fick den framträdande positionen i näringslivet.

”Vi missade sociala medier”

Nu har XXL, som nyligen medgett att man fuskat med reapriser, hittat en ny vd.

Rekryteringsprocessen har varit betydligt mer grundlig än vid förra vd-jakten. Bland annat mar man lusläst kandidaternas sociala medier-konto för att undvika att hamna i en liknande situation som i våras.

– Inom någon vecka kan jag berätta vem det är. För oss har det varit viktigt att hitta en person som har operationell erfarenhet och är duktig på butiksdrift och på e-handel. Och en sådan har vi hittat, säger Øivind Tidemandsen, till Market. 

På Markets fråga om man lagt särskild vikt vid sociala medier-aktiviteter svarar Tidemandsen:

– Ja, det har vi gjort. Vi gjorde en grundlig research när vi anställde Per Sigvardsson också, men missade sociala medier. Det har vi inte gjort den här gången.

Anställda slog larm om pennalism

XXL skakades tidigare i år av avslöjanden om en pennalistisk företagskultur på varuhusen.

Tidigare anställda berättade hur personalen förväntades lägga sig ner och göra armhävningar om de begått misstag, kommit för sent eller inte levde upp till förväntningarna på annat sätt. Bestraffningen skedde inför kollegerna.

Andra egensinnigheter var wc-borsten som skickades runt på morgonmötet för att påminna om städning, eller ”bomben” som gick runt på avdelningarna för att inpränta att en viss vara måste säljas inom en viss tid. Annars väntade bestraffning – med armhävningar.

En anställd som slog larm om missförhållandena på XXL berättade att hennes chef förklarade att armhävningarna var en del av kulturen på företaget.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!