Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lurades på en halv miljon i växande investeringsbluff

En av de webbannonser som banken varnar för.
Många av ligorna försöker sälja bluffoptioner till offren.
Bedragarna lockar med fantastisk avkastning när offren klickat på deras annonser och gått in på deras välgjorda bluffsidor.
Linus Fugl, bedrägeriexpert hos Danske Bank.Foto: Pressbild / Alexander Donka

Bedragarna som försöker lura dig på nätet blir allt skickligare och mer förslagna.

Investeringsbedrägeri är senaste farsoten. Under sommaren har bankerna sett en kraftig ökning av fallen.

– Blir man lovad 10–30 procent i avkastning – då ska varningsklockan ringa, säger Linus Fugl, bedrägeriexpert på Danske Bank.

Det typiska investeringsbedrägeriet börjar med att offret klickar på en av ligornas annonser som poppar upp efter till exempel en Googlesökning.

Hemsidorna och annonserna är mycket välgjorda och ger ett trovärdigt intryck. Klickar man på annonsen och lämnar uppgifter är chansen/risken stor att man snart blir uppringd.

Lurar både äldre och yngre offer

– Bedragarna är mycket skickliga, de presenterar sig som investeringsrådgivare och låter proffsiga. Ibland har man ljud på i bakgrunden så att det låter som någon ringer från ”trading floor” på en bank, berättar Linus Fugl.

Han talar om en 200-procentig ökning av investeringsbedrägerier under sommaren. Tidigare var medelåldern på de drabbade runt 70 år, men i juli kröp åldern ner till runt 40 år. Det är huvudsakligen flest män som blir bedragna, enligt Danske Bank.

Bedragarna, som ibland talar engelska, erbjuder ofta offret att investera i så kallade binära optioner. 

Det finns olika varianter av binära optioner men vanligen handlar det om att man spekulerar i om en aktiekurs, index, valuta eller annan tillgång kommer att ha ökat eller minskat i värde vid en viss tidpunkt.

”De lockar med fantastisk avkastning”

Binära optioner förekommer även lagligt och kan till exempel handlas på Stockholmsbörsen med produktnamnet över/under.

Bedragarnas taktik är att locka privatpersoner som tycker det är svårt att få bra avkastning på sparkapitalet med dagens låga räntor.

– Offren lovas fantastisk avkastning på 10–30 procent. Det kan börja med mindre belopp, sedan uppmuntras man att satsa mer när det ”går så bra”. Men när offren ska ta ut sina pengar är de borta, uppger Linus Fugl.

Enligt banken ligger kriminella ligor bakom bedrägerierna. Pengarna man lurar till sig förs snabbt över till andra konton.

– Offren tror dom pratar med ett svenskt eller engelskt företag, och sen visar det sig att kontouppgifterna tillhör någon helt annan, ofta baserad i ett annat land. Vi ser också att bedragarna ofta byter kontouppgifter för att göra det svårare att stänga ner tjänsten, säger bedrägeriexperten på Danske Bank.

Skäms för att gå till polisen

I något fall har en drabbad blivit lurad på en halv miljon kronor. Banken varnar för samtal där man lovas orimligt stor avkastning. Låter det för bra för att vara sant så är det ofta det.

– Anmäl till polisen om du tror att du blivit lurad. Tyvärr ser vi ibland att man inte vill anmäla för man tycker det känns pinsamt, avslutar Linus Fugl.

Polisens varning om olika bedrägerier

Telefonbedrägeri. Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank. Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer och andra utsatta grupper. 

 Identitetsintrång. Upptäcker du att någon köper varor, tjänster eller tar krediter i ditt namn har du råkat för bedrägeri genom identitetsintrång. Anmäl bedrägeriet till polisen snarast möjligt. 

Fakturabedrägeri. Har du som småföretagare eller privatperson fått bluffakturor från oseriösa företag handlar det om fakturabedrägeri. Företagen använder sig ofta av påstridiga och otydliga metoder för att lura till sig pengar. Anmäl brottet och bestrid fakturan. 

Kortbedrägeri: Har ditt betal- eller kontokort blivit avläst utan lov när kortet används för betalning eller kontantuttag i bankomater har du blivit utsatt för kortbedrägeri. Polisanmäl brottet och glöm inte att spärra ditt kort hos din bank.

Källa: Polisen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!