Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oljebolagets toppar misstänks för nya brott

Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin misstänks för anstiftan till övergrepp i rättssak. Foto: OLLE SPORRONG
Även vd:n Alex Schneiter har delgivits misstanke. Foto: Lundin Petroleum.

Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om anstiftan till övergrepp i rättssak, skriver DN. 

Vittnen beskriver hur de har hotats och utsatts för våld, enligt advokaten Thomas Alstrand. 

Det svenska oljebolaget Lundin Petroleum letade olja i Sudan under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet och blev då starkt ifrågasatta.

Bakgrunden var misstankar om att bolaget bistått regimen att tvinga bort lokalbefolkningen med anledning av oljeprospektering – och Lundin Petroleum har senare blivit misstänkt för att ha begått folkrättsbrott i regionen. 

De är också misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott – en förundersökning som inleddes parallellt med den andra i december förra året.

Lundin Petroleums toppar misstänks för nya brott

Förra året avslöjade DN att vittnen uppgett att de blivit trakasserade av personerna som sagt att de arbetat för Lundin Petroleum. 

Nu har topparna, ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter, delgivits misstanke om anstiftan till övergrepp i rättssak, skriver DN. 

– Det handlar om att personer som uppger sig ha blivit utsatta för övergrepp i samband med oljeborrningar, och som berättat om det, beskriver att de blir tillsagda med våld eller med hot om våld om att vara tysta om det, säger Thomas Alstrand, vice åklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, till tidningen. 

Presschefen: ”Helt ogrundade”

Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson skriver i ett mejl till DN att de ser allvarligt på anklagelserna som de anser är ”helt ogrundade”. 

Vi noterar också att inga konkreta anklagelser mot vare sig Ian eller Alex framkommit under förhören som hållits”, skriver han och fortsätter: 

Vi utgår nu från att åklagaren också tar ställning till den information vi redan har överlämnat till honom i det här ärendet och även undersöker de hot som har riktats mot vittnen och källor på vår sida.  Vi har gjort det tydligt för åklagaren att vi tycker att det är korrekt att påståenden som dessa måste undersökas och att vi kommer att samarbeta fullt ut med en sådan undersökning.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!