LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin får hård kritik från de egna leden för sin roll som styrelsemedlem i AMF med anledning av pengaflytten som pensionsbolagets ledning ägnat sig åt. AMF förvaltar en stor del av de LO-anslutna arbetarnas pensioner. Foto: Scanpix
LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin får hård kritik från de egna leden för sin roll som styrelsemedlem i AMF med anledning av pengaflytten som pensionsbolagets ledning ägnat sig åt. AMF förvaltar en stor del av de LO-anslutna arbetarnas pensioner. Foto: Scanpix

Lundby-Wedin pressas av AMF-skandalen

Publicerad
Uppdaterad
Pensionsskandalen inom AMF splittrar LO-distrikten.
Deras egen ordförande Wanja Lundby-Wedin var med och godkände avtalet som gav den förre AMF-vd:n 62 miljoner kronor i pension.
Nu uppmanar LO-distriktet i Västsverige sina medlemmar att flytta pensionspengarna från AMF.
- Gå till ett bolag som inte håller på med sån där skit, säger ordföranden Hasse Andersson.
Christer Elmehagen gick i pension i november förra året. Under sina tio år som vd för AMF Pension, som till hälften ägs av LO, tjänade han 42 miljoner kronor i lön och bonus.
Dessutom visar det sig att AMF gav honom sammanlagt 62 miljoner kronor i pension.
Det gör Hasse Andersson, ordförande i LO-distriktet Västsverige, rasande.
- Jag uppmanar alla att flytta över sina pengar från AMF till LO:s och Folksams gemensamma bolag Folo, säger han.
- Gör man inget val så hamnar man hos AMF. Då är det bättre att göra ett aktivt val och gå till ett bolag som inte håller på med sån där skit.

Tar avstånd

- Våra medlemmar som blir arbetslösa får sänkta löner så det skriker om det. Men de här cheferna roffar åt sig hur mycket pengar som helst. Det är en girighet som är fruktansvärd, säger Hasse Andersson.
Pensionsskandalen splittrar LO-distrikten visar Expressens rundringning. Flera distriktsordföranden gjorde sig i går kväll oanträffbara. De som Expressen får tag på uttrycker sig på ett liknande sätt - de tar avstånd från superpensionen, men stöttar sin ordförande Wanja Lundby-Wedin, trots att hon som styrelseledamot i AMF var med och godkände avtalet.

Majoritetens skuld

- Det är ju inte så att hon sitter och bestämmer i styrelsen. Hon har säkert fört fram våra åsikter om det här och nu kanske vi kan få lite mer gehör för dem, säger till exempel Conny Kristensen Gahnström, ordförande för LO-distriktet på Gotland.
Urban Dahlgren är ordförande för LO-distriktet i Västerbotten:
- Man ska lägga ansvaret på de som har beslutsmajoritet och på de som tagit emot pengarna.
Vad tycker du om avtalet som gav Elmehagen 62 miljoner kronor i pension?
- Det är med avsky jag ser på avtalet som fanns tidigare.
Karin Näsmark, ordförande för LO-distriktet Mellersta Norrland, ser inte hur LO-ordföranden skulle ha kunnat stoppa avtalet.
- Det är svårt att ensam driva igenom detta.

Förstår ilskan

Expressen sökte i går Wanja Lundby-Wedin utan framgång. LO:s vice ordförande Per Bardh:
- Jag har stor förståelse över den ilska som finns över enskilda medlemmar och pensionssparare.
Han fortsätter:
- Men man måste också se att de här besluten togs i en annan tid där villkoren såg annorlunda ut för den här typen av ledningspersoner. Styrelser kan inte se fem, sex år framåt i en ny tid där det är finanskris och en allmän opinion som har svängt kraftfullt kring sådana här ersättningar.
- Det är inte så många år sedan som många ansåg att man ska ha en bra lön om man gör ett svårt arbete, säger Per Bardh.
Lundby-Wedin var med och godkände Elmehagens avtal 2004.
Börje Andersson
Börje Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen