Foto: WOLFGANG KUMM / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: WOLFGANG KUMM / AP TT NYHETSBYRÅN

Lufthansa tar plan och personal från Air Berlin

Publicerad

Lufthansa lägger beslag på stora delar av både flygplansflottan och personalen från Air Berlin, som ansökt om konkursskydd.

Det skriver AFP och hänvisar till vd:n Carsten Spohr.

Han kallar hela affären för "en milstolpe".

Sedan tidigare är det klart att Air Berlin – som har gått i konkurs – gör sin sista flygning den 28 oktober. Bara för några dagar sedan kunde Dina Pengar berätta att Lufthansa och Easyjet har diskuteras om att köpa upp delar av flygverksamheten.

Och nu står det klart:

Tysklands största flygbolag Lufthansa köper upp 81 plan och tar över 3 000 personal från det krisdrabbade Air Berlin, skriver nyhetsbyrån AFP.

 

https://twitter.com/AFP/status/918378325575213056

 

Lufthansas vd om Air Berlin

Enligt Reuters kommer avtalet att skrivas under i dag, torsdag. 

– Vi kommer att se en milstolpe i Lufthansas och Air Berlins historia i dag, säger Lufthansas vd Carsten Spohr enligt nyhetsbyrån.

 

LÄS MER: Air Berlin mot konkurs – Lufthansa köper delar 

 

Air Berlin har kämpat med ekonomiska bekymmer i ett decennium, men har misslyckats med att vända siffrorna. Den 15 augusti ansökte det tyska flygbolaget om konkursskydd. Man har dock kunnat fortsätta flyga tack vare ett lån från förbundskansler Angela Merkel och den tyska regeringen – ett lån på 150 miljoner euro.

Lufthansa satsar miljarder euro

– I dag är i själva verket en bra dag, som vi kommer att försegla med en signatur om några få timmar, säger Carsten Spohr på torsdagsförmiddagen, enligt Berliner Zeitung.

Utöver att ta över 81 flygplan och anställa 3 000 personer tänker Lufthansa gå in med 1,5 miljarder euro, skriver tyska medier. Det motsvarar drygt 14 miljarder kronor.

Totalt hade Berlin runt 8 000 anställda, och bolaget har sagt att det finns goda chanser att i alla fall 80 procent av dem från jobba hos andra flygbolag.

Efter Carsten Spohrs uttalande steg Lufthansa med 2,9 procent på börsen, skriver Reuters.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen