Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lufthansa tar plan och personal från Air Berlin

Foto: WOLFGANG KUMM / AP TT NYHETSBYRÅN

Lufthansa lägger beslag på stora delar av både flygplansflottan och personalen från Air Berlin, som ansökt om konkursskydd.

Det skriver AFP och hänvisar till vd:n Carsten Spohr.

Han kallar hela affären för "en milstolpe".

Sedan tidigare är det klart att Air Berlin – som har gått i konkurs – gör sin sista flygning den 28 oktober. Bara för några dagar sedan kunde Dina Pengar berätta att Lufthansa och Easyjet har diskuteras om att köpa upp delar av flygverksamheten.

Och nu står det klart:

Tysklands största flygbolag Lufthansa köper upp 81 plan och tar över 3 000 personal från det krisdrabbade Air Berlin, skriver nyhetsbyrån AFP.

 

https://twitter.com/AFP/status/918378325575213056

 

Lufthansas vd om Air Berlin

Enligt Reuters kommer avtalet att skrivas under i dag, torsdag. 

– Vi kommer att se en milstolpe i Lufthansas och Air Berlins historia i dag, säger Lufthansas vd Carsten Spohr enligt nyhetsbyrån.

 

LÄS MER: Air Berlin mot konkurs – Lufthansa köper delar 

 

Air Berlin har kämpat med ekonomiska bekymmer i ett decennium, men har misslyckats med att vända siffrorna. Den 15 augusti ansökte det tyska flygbolaget om konkursskydd. Man har dock kunnat fortsätta flyga tack vare ett lån från förbundskansler Angela Merkel och den tyska regeringen – ett lån på 150 miljoner euro.

Lufthansa satsar miljarder euro

– I dag är i själva verket en bra dag, som vi kommer att försegla med en signatur om några få timmar, säger Carsten Spohr på torsdagsförmiddagen, enligt Berliner Zeitung.

Utöver att ta över 81 flygplan och anställa 3 000 personer tänker Lufthansa gå in med 1,5 miljarder euro, skriver tyska medier. Det motsvarar drygt 14 miljarder kronor.

Totalt hade Berlin runt 8 000 anställda, och bolaget har sagt att det finns goda chanser att i alla fall 80 procent av dem från jobba hos andra flygbolag.

Efter Carsten Spohrs uttalande steg Lufthansa med 2,9 procent på börsen, skriver Reuters.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!