Foto: EMIL NORDINFoto: EMIL NORDIN
 Foto: EMIL NORDIN
Mikael Fahlander slår ifrån sig ansvar för situationen och hänvisar till att han lämnade projektet redan 2014. Foto: SVT/"Uppdrag granskning"Mikael Fahlander slår ifrån sig ansvar för situationen och hänvisar till att han lämnade projektet redan 2014. Foto: SVT/"Uppdrag granskning"
Mikael Fahlander slår ifrån sig ansvar för situationen och hänvisar till att han lämnade projektet redan 2014. Foto: SVT/"Uppdrag granskning"

Lovade multiarena – blev en grusgrop

Publicerad

Han övertalade dem med planer på en storslagen galleria och hundratals nya arbetstillfällen.

Men drygt fyra år efter att det guldkantade avtalet slöts mellan Haparanda kommun och entreprenören Mikael Fahlanders företag finns fortfarande bara en grusgrop.

Nuvarande kommunledning är kritisk.

– Hade det varit i dag så hade naturligtvis avtalen sett annorlunda ut, säger kommunalråd Peter Waara, S, under onsdagskvällens "Uppdrag granskning".

I programmet konstaterades också att dåvarande kommunchefen, Patrik Oja, i hemlighet förhandlade om en anställning hos en av anbudsgivarna. 

Den stora grusgropen breder ut sig mitt i centrala Haparanda och påminner dagligen invånarna om de högtflugna planer som fanns om Barents Center, en multiarena med ny skola, ishall, ett 70-tal butiker och hotell med spa-avdelning på taket.

När "Uppdrag granskning" på SVT och reporter Jesper Henke undersökte bakgrunden till de ouppfyllda byggplanerna avslöjar de en härva med en vältalig entreprenör som gör sig oanträffbar bakom en skuldtyngd företagsstruktur, högt uppsatta kommunanställda som börjar jobba för motparten för höga ersättningar och en politisk ledning som satsar allt på ett kort i hopp om att det ska leda till nya jobb och inkomster för kommunen.

"Lätt att vara kritisk i efterhand"

Men drygt fyra år efter att kommunfullmäktige i Haparanda röstade för att skriva hyresavtalen med Mikael Fahlanders bolag Avalanche Capital där kommunen förbinder sig att hyra gymnasieskolan och multiarenan - från och med att de står färdiga – för drygt 17 miljoner kronor per år i 25 års tid har bygget inte ens börjat.

Foto: SVT/"Uppdrag granskning"

–  Det är lätt att vara kritisk i efterhand, säger Lena Ekh, kommunchef.

– Vad kostar en stiltje på sex år i en kommun, när det gäller företagsutveckling och satsningar inom olika typer av verksamheter? Plus att kommunen har ju inte heller kunnat ta tag i en stor fråga som handlar om skolan, skolans lokaler och annat, därför att vi har hela tiden då väntat på vad händer med Barents Center, säger Sven Tornberg (C), ledamot i kommunstyrelsen, till "Uppdrag granskning".

Fahlander: Jag lämnade för flera år sedan

Nu väntar kommunen på att en ny entreprenör ska ta över bygget, alternativt att det skrivna avtalet löper ut 2020 om de planerade byggena inte står klara innan dess.

Mikael Fahlander slår ifrån sig ansvar för situationen och hänvisar till att han lämnade projektet redan 2014. Sedan dess är det konsultbolaget Concent, som enligt "Uppdrag granskning" ägs av Mikael Fahlanders familj, som tagit över. 

– Jag initierade det här men det var sex sju år sedan, jag lämnade 2014. Man kan inte hänga den som kom med idén för att det inte blev färdigställt, säger Mikael Fahlander till Expressen.

Han fortsätter:

– Jag lämnade projektet för flera år sedan och det meddelade jag "Uppdrag granskning". Sedan 2014 har Concent drivit det där och jag har inte varit ansvarig projektledare.

Mikael Fahlanders familj sålde Concent i början av 2017 och är inte längre involverade i bolaget.

Satt på dubbla stolar

Mitt under pågående upphandling förhandlade den dåvarande kommunchefen, Patrik Oja, i hemlighet om en anställning hos en av anbudsgivarna. 

Han hjälpte sedan till att skriva det vinnande anbudet i en upphandling – som han själv varit med att starta. 

Detta uppger ”Uppdrag granskning”.

Patrik Oja förnekar att han som kommunchef hade insyn i upphandlingen eller på något sätt kunde påverka den.  

– Jag satt inte med i den slutna upphandlingsgruppen och hade således varken insyn, kunskap eller så för att kunna påverka eller ta del av någonting som den här gruppen gjorde, säger han till ”Uppdrag granskning”.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen