Lotta Gröning: Det handlar trots allt om människor

Publicerad
Uppdaterad
I grunden har Adriana Lender, generaldirektör på försäkringskassan rätt - nämligen att det är en hälsofara för människor att vara långtidssjukskrivna i onödan.
Som generaldirektör för försäkringskassan är hon glad för tydligare regler och klara tidsgränser.
Det är närmast självklart.
Hon har ett regeringsuppdrag att utföra, sjukskrivningarna ska minska och kostnaderna helst halveras.
Folk ska inte gå på bidrag har vi förstått utan arbetslinjen ska gälla.
Fredrik Reinfeldt gick till val på det. I sitt jultal konstaterade han, att folk blir förbannade när vi i regeringen genomför det vi lovade, Reinfeldt syftade givetvis på ilskan bland väljarna över de nya hårda sjukförsäkringsreglerna.
Att sedan Fredrik Reinfeldt i valrörelsen glömde att upplysa oss om att arbetslinjen á la Moderaterna innebär att ansvaret för arbetslösheten, sjukdomarna och utanförskapet överlåtes till den enskilda individen, har han förmodligen förträngt.

Väljarnas missnöje är lätt för Socialdemokraterna att populistiskt rida på.
Veronica Palm, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, liknar de nya sjukförsäkringsreglerna med att släppa folk i kalltvatten för att se om de kan simma.
Det ligger någonting i detta, men systembyggarna Socialdemokraterna har under alla år inte heller haft några lösningar för de arbetslösa och sjuka.
Folk har helt enkelt fått gå på bidrag och när tjänstemännen inte orkade längre var förtidspensionen den enda lösningen. Ut med dem bara, ut med dem från arbetsmarknaden. En halv miljon förtidspensionärer talar sitt tydliga språk.

Det absolut största problemet är att vare sig oppositionen eller regeringen har några som helst lösningar på ett välfärdssystem som havererat.
Nu slår de nya reglerna med full kraft. Den politiska populismen är total och i kläm hamnar Anna Larsson som precis var på väg tillbaka.
Hon föll strax före mållinjen på de hårdare sjukreglerna och fruktar nu för att bli arbetslös på livstid. Med andra ord tvingas Anna Larsson själv ta ansvaret för trygghetssystemens kollaps och politikernas inkompetens. Anna Larsson är inte ensam.
De desperata ropen på hjälp har vi länge hört i olika media från maktlösa människor utan möjlighet att påverka sin egen vardag.

Det behövs en nationell samling för socialförsäkringarna! Finns detinget politiskt parti som kan sträcka ut en hand och ta initiativet till en översyn av trygghetssystemen?
Det handlar trots allt om människor! Människor somi dag trampas på av en enfaldig politik utan något som helst innehåll och utan några lösningar på just deras problem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen