Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lotta Edlings nya toppjobb – tar plats i åtta styrelser

Lotta Edling blir ny publicistisk utvecklingsdirektör i Bonnier News. Foto: Olle Sporrong
Anders Eriksson, vd Bonnier News, Lotta Edling, ny publicistisk utvecklingsdirektör i Bonnier News och Peter Fellman, ny chefredaktör på Di. Foto: AMANDA LINDGREN / AMANDA LINDGREN DI

Från chefredaktör på Dagens industri till ny publicistisk utvecklingsdirektör i Bonnier News.

Lotta Edling tar samtidigt plats i åtta styrelser – däribland Bonnier News, Expressen och Dagens Nyheter.

– Det är viktigt att arbetet med mer jämställda styrelser fortsätter. Man kan aldrig slå sig till ro, säger Lotta Edling.

Lotta Edling har fått ett nytt toppjobb då hon blir ny publicistisk utvecklingsdirektör i mediebolaget Bonnier News, som bland annat äger dagstidningarna Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen och Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad. 

I slutet av april tappade Bonnier ett av få kvinnliga toppnamn när Sara Öhrvall lämnade styrelserna för Dagens Nyheter, Dagens Industri och Expressen. 

Samtidigt förklarade koncernens vd, Tomas Franzén, att alla bolag måste prioritera jämställdhet i sitt strategiarbete.

Senast 2020 ska Bonnier AB ha jämn könsfördelning på alla ledande nivåer. 

Att Lotta Edling nu tar steget från att vara chefredaktör på Dagens industri till att bli publicistisk utvecklingsdirektör på Bonnier News gör i alla fall något för att förbättra statistiken.

– Jag hoppas verkligen att jag kan hjälpa till i jämställdhetsarbetet. Det behöver inskärpas hur man arbetar med det här på ett strukturerat sätt. En sak jag tar med mig från Di är att vi alltid haft otroligt starka kvinnor på chefspositioner, säger Lotta Edling.

100 medieföretag domineras av män

I en artikelserie i februari i år granskade Expressen den mansdominerade mediebranschen. En undersökning gjord av Nordicom, vid Göteborgs universitet, visade att ledningarna för världens 100 största internationella medieföretagen domineras av män.

I Norden var resultatet inget bättre. Schibsted Media Group, som i Sverige leds av Raoul Grünthal, hade en styrelse som samlade bara 40 procent kvinnor – och för konkurrenten Bonnier AB var siffran än sämre på 30 procent.

”Aktivt uppmuntra kvinnor”

Vad säger du om den siffran, Lotta Edling?

–  Den är för låg. Det gäller att aktivt uppmuntra kvinnor att söka chefsjobb. Man måste se dem helt enkelt, och också göra tydligt att man gör det.

Du tar också nu plats i åtta styrelser – hur många timmar har ditt dygn egentligen?

– Det är ju inte så att styrelseuppdragen pågår ständigt. Några är fyra gånger per år, andra två. Jag kan bara se till att vara effektiv. Då hinner man.

Du klipper tydligen inte helt banden med Di?

– Jag har jobbat där i 13 år, och den arbetsplatsen finns i mitt DNA. Jag hoppas få tid att skriva lite, eftersom jag bland annat är djupt engagerad i hållbarhetsfrågorna.

Lotta Edling skiftar från Di till Bonnier News första augusti. Bonnier News äger bland annat dagstidningarna Expressen, Dagens industri, Dagens Nyheter, Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad samt bransch- och affärstidningar som Dagens Medicin, Fastighetsnytt och Aktuell Hållbarhet.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!