Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO-toppen avgår – vill inte bli en ”lame duck”

Lena Rådström Baastad (S): ”Tappar en orädd LO-ordförande”
Karl Petter Thorwaldsson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karl Petter Thorwaldsson.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karl Petter Thorwaldsson.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tackar statsminister Stefan Löfven (S) efter talet på LO:s valkonferens på Folket hus i Stockholm.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Baudin, Kommunals ordförande. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Susanna Gideonsson, Handels förbundsordförande. Foto: Handels / Handels
Therese Guovelin, förste vice ordförande LO. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson lämnar sin post.

– Lite grann tröttnar man på sig själv och sin egen roll, säger han till TT.

Avhoppet kommer efter beskedet att förbunden Kommunal och Pappers inte vill vara med i LO-samordningen i vinters stora lönerörelse.

– Jag tror inte att det påverkat ”Kålle” i hans beslut att avgå, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson till Expressen.

LO-toppen Karl Petter Thorwaldsson kommer att avgå efter åtta år på ordförandeposten i fackförbundet. Han ställer alltså inte upp för en ny mandatperiod under fackförbundets kongress nästa sommar, meddelar han TT.

”Tröttnar på sig själv”

Thorwaldsson uppger att flera skäl ligger bakom beskedet, bland annat att han inte vill bli en ”lame duck” och att han upplever att han har allt svårare att slå igenom som opinionsbildare nu än tidigare.

Expressens politiska krönikör Lotta Gröning: ”Lite märkliga argument”.

– Det är tuffare för mig att komma ut medialt än det var från början, säger Thorwaldsson till TT.

– Lite grann tröttnar man på sig själv och sin egen roll, fortsätter han.

Thorwaldsson säger att det ännu inte är klart vad han ska göra i stället, men att han har flera andra internationella fackuppdrag som han behöver avsluta

Två förbund hoppade av 

Beskedet att Thorwaldsson avgår kommer veckan efter att två tunga LO-förbund sagt att de hoppar av en gemensam LO-samordning av vinterns stora löneuppgörelse.

Kommunal, med 40 procent av LO-medlemmarna, och Pappers förklarade då att man är stora noga att klara förhandlingen själva.

Pappers ordförande Pontus Georgsson säger på tisdagsförmiddagen att han är förvånad över att Thorwaldsson ska sluta.

– Han har gjort ett bra jobb och hade kunnat fortsätta med det. Nu hoppas jag att vi får in en ny person från industrin i LO-ledningen. Inte nödvändigtvis som ordförande, men i ledningen, säger Georgsson.

Kan ert och Kommunals avhopp från LO:s samordnade avtalsrörelse ha fått Thorwaldsson att tröttna och kasta in handduken?

– Jag har pratat med ”Kålle” om detta och han har sagt vad han tycker. Och vi har sagt vad vi tycker. Att han avgår handlar inte om detta.

En annan sak som skapat huvudbry för LO-toppen är att så många medlemmar numera stöder SD i stället för S. Kan det ha spelat in? 

– ”Kålle” har aldrig varit rädd för utmaningar, och att vända tillbaka den utvecklingen är väl en utmaning, svarar Pontus Georgsson.

Kommunals ordförande: Jag sparar de stora orden

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger, i en skriftlig kommentar, till Expressen efter beskedet att LO-basens avgår:

”Jag sparar på de stora orden tills den dag det är dags för Karl-Petter Thorwaldsson att avgå. Han är LO:s ordförande i över sju månader till. Och är det något jag vet om Kålle är det att han kommer att ge järnet in i det sista för att se till att LO tar stor plats i samhällsdebatten. LO kommer sedan att sakna en talare och energispridare av absolut högsta klass – en styrka för svensk arbetarrörelse. Det är sällan någon lyssnar på ett tal av Kålle utan att bli både engagerad och på gott humör”.

Tobias Baudin har nämnts som en tänkbar kandidat att ta över efter Karl-Petter Thorwaldsson. 

Men den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror inte att det blir Kommunal-ordföranden. 

Att Kommunal drog sig ur den gemensamma LO-samordningen av vinterns stora löneuppgörelse ligger honom i fatet, säger Stig-Björn Ljunggren. 

– Det, och att han tog det här jobbet i Kommunal. Det antyder att han har insett att han inte har chansen. Om man ska leta efter någon möjlig efterträdare tror jag att man ska göra det bland industrifacken, säger Stig-Björn Ljunggren, som inte nämner några namn. 

SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein nämner Therese Guovelin som möjlig kandidat i en analys. Hon är i dag förste vice ordförande för LO. Elisabeth Marmorstein skriver att hon anses kunnig och är uppskattad internt. SVT-reportern nämner också Tobias Baudin och Handels ordförande Susanna Gideonsson. 

Dagens Nyheter skriver att de ringt runt i LO-Sverige och att Tobias Baudin är en tydlig favorit. 

IF Metalls ordförande Marie Nilsson nämns också i spekulationerna, enligt DN. 

Ljunggren: Thorwaldsson kan bli partiledare – om han vill 

Vad gäller Karl-Petter Thorwaldssons egen framtid tror Stig-Björn Ljunggren att det finns plats för honom inom politiken – om han själv vill. 

– Han är bara 55 år. Han har en bra förmåga att uttrycka sig, en gedigen bakgrund inom både folkbildningsfrågor och SSU. Det har skojats länge om att det var en miss match när Löfven blev partiordförande – att Löfven borde bli LO-ordförande och Thorwaldsson S-ordförande. Vill han vara med i det racet så har han alla förutsättningar. 

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver på Twitter om beskedet. Detta efter Karl-Petter Thorwaldsson för några dagar sedan gjorde ett historiskt besök under V:s partidagar där han han höll ett tal. Där berörde han bland annat det faktum att många inom LO-området röstar på Sverigedemokraterna efter att tidigare ha varit S-anhängare.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1191634480336904193https://twitter.com/HelleKlein/status/1191640138226552835
Statsvetaren Jenny Madestam:
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!