Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO om ekonomin: Botten är passerad

LO spår i en prognos att ekonomin kan återhämta sig snabbare än väntat.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Mycket folk på en av Stockholms centrala shoppinggator.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Botten i den svenska ekonomin är passerad och blev ungefär så djup som befarats.

Återhämtningen har inletts och kan bli något snabbare än väntat.

Det skriver LO-ekonomerna i en ny konjunkturprognos som presenterades på onsdagen.

Mätningar av företagens syn på nuläget och den närmaste tiden visar på ett skifte mot mer positiva förväntningar, i och för sig från en mycket låg nivå.

BNP väntas minska med 4,8 procent i år och öka med 3,9 procent nästa år.

Regeringen och samarbetspartierna har infört ett antal åtgärder för att mildra effekterna av krisen. LO räknar nu med att statens åtgärder kommer att uppgå till 165 miljarder kronor i år, motsvarande 3,3 procent av BNP. För 2021 uppgår motsvarande satsningar till drygt 100 miljarder kronor.

LO: Oroande utveckling

Utvecklingen på arbetsmarknaden och arbetslösheten är oroande. Det till stor del statligt finansierade systemet för korttidsarbete håller än så länge ned arbetslösheten. Ändå har arbetslösheten ökat från drygt 7 procent till drygt 9 procent.

”Det är stor risk att arbetslösheten biter sig fast på en högre nivå. Det har i stor utsträckning skett vid tidigare kriser. Människor med svagare position på arbetsmarknaden hamnar lätt i långtidsarbetslöshet som är svår att ta sig ur, 8-9 procents arbetslöshet riskerar bli det nya normala”, skriver LO.

Arbetslösheten väntas stiga till 8,6 procent i år och 9,0 procent 2021, från 6,8 procent under 2019.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!