Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu släpps årets höstbudget

Di TV sänder live om budgeten
Nyamko Sabuni och Annie Lööf i Nyhetsmorgon.
Nyamko Sabuni och Annie Lööf i Nyhetsmorgon.

Höstens budget är en tydlig kompromiss mellan regeringen, C och L och fokus ligger på landsbygden, klimatet och de äldre. 

Finansminister Magdalena Andersson säger att hon är nöjd med samarbetet – men tyngst var att behöva slopa värnskatten. 

– Det är kanske jobbigast för S, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Klockan åtta på onsdagen släpps regeringens budgetproposition – den första sedan uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna. 

Men redan innan är mycket av budgeten redan känd. Jobbfrågan, klimat, välfärd och trygghet är nyckelord i höstbudgeten, skrev Magdalena Andersson och Per Bolund på DN debatt under tisdagen.

Reformutrymmet kommer att ligga på nära 30 miljarder kronor, skriver man. 

”Tillsammans lägger vi fram nya reformer på närmare 30 miljarder kronor, varav 5 miljarder finansierade, för att ta oss an arbetslöshet, klimatförändringar, växande behov i välfärden, klyftan mellan stad och land och den grova brottsligheten”, skriver man.

Annie Lööf och Nyamko Sabuni om höstbudgeten

Budgeten är en kompromiss mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna med förslag från alla inblandade partier.

– Vi tycker att det är viktigt att fortsätta på den liberala satsningen, säger C-ledaren Annie Lööf i Nyhetsmorgon, som menar att hon är nöjd med resultatet av förhandlingarna.

För Liberalerna har en viktig fråga klubbats igenom: slopandet av värnskatten. 

– Om vi har överbeskattning på arbetskraft kommer vi inte kunna konkurrera med andra länder, säger L-ledaren Nyamko Sabuni i programmet.

Men just det kändes tungt att klubba igenom för en socialdemokrat, erkänner finansminister Magdalena Andersson. 

– Det är inget som vi socialdemokrater hade föreslagit om vi hade egen majoritet, och det är inte heller något jag hade föreslagit om vi inte hade haft en lång rad av bra reformer i den här budgeten, säger finansministern till Expressen.

– Det är kanske jobbigast för S, sa hon i Nyhetsmorgon.

Finansministern menar att alternativet, att inte acceptera kompromisser, skulle innebära att Sverige fortfarande inte hade haft någon regering.

Äldre, landsbygd och klimat i fokus

Bland annat ska en bankskatt finansiera satsningar på försvaret. 

Ett äldrepaket införs som ska ge mer pengar i plånboken för pensionärer. Skatten sänks för dem med mer än 17 000 kronor i inkomst i månaden och grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor i månaden. 

Även ett glesbygdspaket införs: som mest blir det en skattesänkning på 137 kronor i månaden för invånare i 80 kommuner runtom i landet, framför allt i norra och västra Sverige. Kostnaden har kritiserats över att inte spela någon roll utan i princip räcka till en pizza eller en grillmeny. 

– Det räcker till en plusmeny på grillen, har fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin tidigare sagt. 

Nu svarar Annie Lööf på kritiken i Nyhetsmorgon.

– Det är lätt att raljera över, men man måste komma ihåg att det här är ett första steg. När jag presenterade förslaget i Almedalen sa jag att vi räknade med att få genom det under mandatperioden, nu gick det snabbare att få in så redan nu får landsbygdsbor mer pengar, säger Annie Lööf. 

Samtidigt görs nya klimatsatsningar för upp emot tre miljarder kronor.

Di:s reporter Fredrik Öjemar och Expressens reporter Tomas Nordenskiöld om nya budgeten.

M om satsningarna: ”Det är absurt”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att det finns bra saker i budget – men också stora problem. 

– Problemet med budgeten är ju att den inte möter Sveriges stora behov, att man inte förmår prioritera det som är riktigt, riktigt viktigt. I år har vi haft 144 skjutningar och många sprängningar – otryggheten är enorm och ändå satsar man mer på friår än på polisen. Det är absurt i ett läge där, när jag hör de positiva beskrivningarna från flera, så känner jag inte igen mig i det, säger hon i Nyhetsmorgon. 

På eftermiddagen är det dags för finansministerns årliga budgetpromenad från finansdepartementet till riksdagen. Väl på plats följer sedan budgetdebatten. 

Sparekonomen: ”Slopade värnskatten kommer kännas”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!