Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löneskillnaderna ökar i flera stora kommuner

Löneskillnaderna ökar i kronor men minskar procentuellt i flera Stockholmskommuner. Foto: JOHANNA SVENSSON
Män i Stockholms län tjänar i dag i snitt 5 500 kronor mer än kvinnor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skillnaden i årslön mellan män och kvinnor i Stockholms län har ökat med 2 400 kronor de senaste tio åren, rapporterar Mitt i.

Männen tjänar i dag i snitt 5 500 kronor mer än kvinnor i månaden, enligt SCB:s nya statistik. 

– Det är i toppen och i botten av lönefördelningen som skillnader mellan män och kvinnor är störst, säger nationalekonomen Anne Boschini till Mitt i.

Den sämsta löneutvecklingen har skett i de kommunerna i Stockholms län med en stor andel låginkomsttagare, skriver Mitt i. 

Statistiken kommer från Statistiska centralbyrån, SCB, som också visar att inkomstskillnaderna ökar i kronor men minskar procentuellt i flera kommuner i länet. 

Danderyd är alltjämnt den kommun med störst löneskillnad, men där lönegapet har minskat mest de senaste tio åren. 

– Det är i toppen och i botten av lönefördelningen som skillnader mellan män och kvinnor är störst. Medelinkomsttagare har mest jämställda löner, säger nationalekonomen Anne Boschini till Mitt i. 

Lönegapet ökar i kronor i flera Stockholmskommuner

De kommuner som har en stark ekonomisk utveckling har också haft den största minskningen i både kronor och procentuellt – däribland Danderyd, Sollentuna och Täby. 

– Högutbildade kvinnor blir chefer i högre utsträckning i dag, särskilt bland mellanchefer. Vi ser även fler kvinnor bland vd:arna men den utvecklingen har inte varit lika positiv, säger Anne Boschini till tidningen. 

Samtidigt ökar skillnaderna både procentuellt och i kronor i kommunerna Botkyrka, Nynäshamn, Upplands-Bro, Upplands Väsby och Södertälje. Det förklaras bland annat av det faktum att en högre andel män lyckats ta sig in på arbetsmarknaden, skriver Mitt i. 

Sett till hela länet minskade skillnaden i medianlön. 2007 tjänade en man 28 procent mer än kvinnan. 2017 hade det minskat till 25 procent. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!