Flera av Wallströms uppdrag finns med på hennes cv på regeringens hemsida, men ett av dem saknas – ett uppdrag hon också fått mycket kritik för. Foto: Sven Lindwall

Flera av Wallströms uppdrag finns med på hennes cv på regeringens hemsida, men ett av dem saknas – ett uppdrag hon också fått mycket kritik för.

 Foto: Sven Lindwall

Lönen från lotteriet fortfarande hemlig

Publicerad

Margot Wallströms senaste 18 år har kantats av uppmärksammade uppdrag med miljonersättningar.

Men ersättningen från hennes uppmärksammade jobb på Svenska Postkodlotteriet är fortfarande hemlig.

– Det är en överenskommelse som träffades mellan hennes företag och Postkodlotteriet, säger Roger Magnergård, presschef på Svenska Postkodlotteriet.

Utrikesminister Margot Wallström har hamnat i blåsväder efter att hyrt en lägenhet av skandalfackförbundet Kommunal.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att lägenheten är en solklar muta från Kommunal och riksenheten mot korruption har öppnat ett ärende i frågan.

Kritik har även kommit från Wallströms regeringskolleger.

– Jag hade definitivt sagt "nej tack", säger Alice Bah Kuhnke på frågan om vad hon hade sagt till ett liknande erbjudande om lägenhet.

Margot Wallström har genom åren haft många välavlönade - och vissa av dem även kritiserade - uppdrag.

Efter att hon lämnade posten som socialminister i samband med valförlusten 1998 gjorde Margot Wallström internationell karriär.

Mellan 1999 och 2010 var hon EU-kommissionär, och hon ska under den perioden ha tjänat totalt 19 miljoner efter skatt, plus en ersättning på 4,5 miljoner kronor efter att hon slutat, enligt Dagens Industri.

Dessutom gav uppdraget henne rätt till en pension på 80 000 kronor efter skatt i månaden, som gäller livet ut från att hon fyller 65 år.

2010 utsågs Wallström till FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld.

Först ska Sverige ha stått för Wallströms lön, genom Sida, innan FN tog över den dåvarande FN-toppens lön.

Under åren som FN-representant ska Margot Wallström ha tjänat mellan 71 000 och 80 000 kronor, efter skatt.

Kritiserat uppdrag

Flera av Wallströms uppdrag finns med på hennes cv på regeringens hemsida, men ett av dem saknas - ett uppdrag hon också fått mycket kritik för.

Våren 2013 rekryterades nämligen Margot Wallström som projektdirektör på Svenska Postkodlotteriet. Postkodlotteriet har kritiserats för sina höga ersättningar, vilket gör att lägre summor går till välgörenhet.

När valrörelsen inleddes slutade Wallström, och hon har upprepade gånger vägrat avslöja vad hon fick i lön på företaget.

– Jag är en konsult åt dem. Jag tycker inte att någon har med det att göra. Det är inte skattepengar vi pratar om här. Det är inte viktigt i sammanhanget, har Margot Wallström tidigare sagt till Expressen.

Svenska Postkodlotteriet vill inte heller dem uppge vad Wallström, som ska ha arbetat 25 procent av heltid, hade i lön.

– Det är en överenskommelse som träffades mellan hennes företag och Postkodlotteriet. Vi offentliggör inte sådana uppgörelser, säger Roger Magnergård, presschef på Svenska Postkodlotteriet, och nämner att företaget i fråga bär Margot Wallströms mammas namn.

Företag med maken

Företaget är Lydia Consulting, där Margot Wallströms make Håkan, som till yrket är snickare, är ordförande. Företaget gjorde räkneskapsåret 2013/2014 en vinst på drygt 1,2 miljoner kronor och hade nästan lika mycket i personalkostnader för sina två anställda, en man och en kvinna.

Sedan den 1 juli 2014, då valrörelsen var inledd, har inte företaget haft någon verksamhet och man har gjort ett minusresultat.

Innan Margot Wallström utsågs till utrikesminister i Löfvens regering satt hon även i Ica-gruppens styrelse, mellan 2013 och 2014.

Trots att styrelseuppdraget bara varade i ungefär ett år kunde Wallström inkassera 510 000 kronor, enligt Dagens Industri.

Som minister tjänar Margot Wallström 127 000 kronor i månaden. År 2014 hade hon en taxerad förvärvsinkomst på 1 072 400 kronor. Hon skattade då 486 480 kronor.

Det finns flera ersättningar att ta del av som statsråd.

Det var också två av dessa, på totalt 12 400 kronor, som gjorde att den lägenhet som Margot Wallström har hyrt av Kommunal enbart kostade henne 32 kronor i månaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen