Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är lokalpolitikerna som ger sig själva ett rejält lönelyft

”Poängen är att vi vill undvika dåliga beslut”, säger Kristdemokraternas Carl-Johan Schiller till DN, som går från 66 300 till 81 6000 kronor. Foto: Pressbild
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors, M, får ett arvode på 108 0000 kronor i månaden.Foto: Pressbild
Samtidigt som lönerna höjs för kommunalråden sänks oppositionens löner.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Kommunalråden på Lidingö ger sig själva en ordentlig löneökning.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors, M, får ett arvode på 108 000 kronor i månaden.

– Poängen är att vi vill undvika dåliga beslut, säger Kristdemokraternas Carl-Johan Schiller till DN, som går från 66 300 till 81 600 kronor. 

Lidingö styrs av en koalition mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Lidingö-Partiet och Liberalerna.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har föreslagit höjda arvoden till politikerna, något Lidingösidan var först med att rapportera om. Beslutet ska tas på kommunfullmäktiges decembermöte.

Birgitta Sköld, Lidingöpartiet.Foto: Pressbild
Amelie Tarschys Ingre, Liberalerna.Foto: Pressbild

Får 80 procent av en ministerlön

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Daniel Källenfors, beräknas erhålla ett månadsarvode på 108 800 kronor – vilket är 80 procent av en ministerlön. I dag tjänar han 88 400 kronor i månaden.

De övriga kommunalråden, Birgitta Sköld, LP, och Carl-Johan Schiller, KD, föreslås få 60 procent av ett statsarvode, vilket innebär 81 600 kronor, jämfört med dagens 66 300 kronor. 

Samma gäller för Amelie Tarschys Ingre, L, eftersom hennes parti gått med i den styrande majoriteten. Hennes lön får också ett rejält lyft från 44 200 till 81 600 kronor. 

 

Carl-Johan Schiller, Kristdemokraterna.

Carl-Johan Schiller: ”Vi tycker det är rimligt”

Carl-Johan Schiller gick till val med parollen ”Dina skattepengar, mitt fokus”. Han säger till DN att Lidingös politiska organisation kostar lite om man jämför med andra kommuner. 

– Det vi har gjort nu är en översyn av alla arvoden. Vi tycker det är rimligt att alla med tunga uppdrag i majoritet och i opposition har rimliga förutsättningar att göra ett bra arbete. Vi vill undvika att beslut måste rivas upp på grund av dåliga underlag, genom att kunna ställa högre krav, säger Carl-Johan Schiller till tidningen. 

DN: Kunde man inte ställa höga krav på dig när du hade 66 000 i månaden?

– Jo, självklart kunde man göra det. Men vi har haft en mandatperiod där flera beslut har tagits och behövts rivas upp och göras om. Det vill vi undvika. Det har kostat många miljoner för skattebetalarna. Vi kommer att ställa högre krav på alla politiker på Lidingö med det här nya systemet.

Lidingös blivande oppositionsråd föreslås få en lönehöjning med knappt 5 000 kronor, uppger det moderata kommunalrådet Daniel Källfors för Lidingösidan. Det innebär en lön på 48 960 kronor.

C, S och MP säger nej

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet på Lidingö motsätter sig förslaget på löneökningarna, skriver de i ett pressmeddelande. 

Partierna vill i stället att pengarna ska investeras i kommunens verksamheter. 

– Det är ovärdigt att kommunalråden höjer sina egna löner med upp till 22 000 kronor i månaden samtidigt som ersättningen till funktionsnedsatta som arbetar inom Ö-gruppen halveras. Majoriteten pratar mycket om effektivisering av stadens organisation men gör tvärtom gällande den politiska organisationen, säger Centerpartiets gruppledare Patrik Buddgård. 

Fotnot: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter om att oppositionsrådets arvode sänks.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!