Ministrarnas löner höjs – så mycket tjänare de

Stefan Löfven får 4 000 kronor i löneförhöjning.
Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Vice statsminister Isabella Lövin får 3 000 kronor mer i månaden....
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
...och likaså finansminister Magdalena Andersson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En löneförhöjning väntar för Stefan Löfven och ministrarna i hans regering.

Den 1 juli höjs statsministerns lön med 4 000 kronor per månad.

Efter ett beslut i Statsrådsarvodesnämnden väntar nu en lönehöjning för de svenska ministrarna i regeringen. 

Stefan Löfvens lön kommer efter den 1 juli i år vara 176 000 kronor i månaden – en höjning med 4 000 kronor i månaden.

De andra statsråden i Löfvens regering får nöja sig med en löneförhöjning på 3 000 kronor i månaden och får därmed 139 000 kronor i månadslön efter den 1 juli.

Statsrådsarvodesnämnden är en särskilt inrättad nämnd, som på uppdrag av riksdagen bestämmer statsrådens så kallade arvoden och avgångsersättningar. 

Stefan Löfven får löneförhöjning

Nämnden gör justeringar en gång om året och förra sommaren var höjningen densamma, alltså 4 000 mer till statsministern och 3 000 till de övriga statsråden. Det motsvarar lite drygt två procent, enligt nämndens ordförande Ove Nilsson.

– Vi följer den ekonomiska utvecklingen i Sverige och tittar på hur lönerna utvecklas i den offentliga sektorn. Ibland tittar vi också på hur det ser ut i andra länder, framför allt de nordiska länderna. De ligger ungefär på samma nivå som svenska statsråd, möjligen ligger Island något lägre, säger han.

Varför får statsråden en så hög lön?

– Vi tittar på hur det ser ut i andra länder och försöker göra en bedömning av vad som är rimligt och kan accepteras. Det är också en uppskattning av vad de gör för arbetet. Statsråden arbetar i princip dygnet runt, så det är ett väldigt speciellt och ansvarsfullt arbete. Därför har de också ganska höga löner, säger Ove Nilsson.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!