Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens möte med Asiens rikaste man

Stefan Löfven träffade Jack Ma på onsdagmorgonen.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
”Hela världen har dragit nytta av svenska uppfinningar som säkerhetsbältet och mjölkkartonger”, säger Jack Ma under statsministerbesöket.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
”Tack så mycket, herr statsminister, för att ni besöker oss i Hangzhou”, sade Jack Ma.
Foto: Thomas Engström
Löfven i Kina.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Från 12-årig, gratisjobbande cykelguide till Asiens rikaste man. 

Nu driver han världens största e-handelsimperium, som inte jämför sin ekonomi med konkurrenternas – utan med de rikaste ländernas. 

I dag träffar statsminister Stefan Löfven Jack Ma, 52, grundare av Alibaba.  

– Hela världen har dragit nytta av svenska uppfinningar som säkerhetsbältet och mjölkkartonger, säger Jack Ma under statsministerbesöket.  

E-handelsgiganten Alibaba är världens 22 största ekonomi, strax efter Argentina. 

Grundaren, Jack Ma, kommer på 15 plats bland världens rikaste, enligt informationsföretaget Bloombergs miljardärsindex

En placering efter Ikeagrundaren Ingvar Kamprad.

I dag träffade statsminister Stefan Löfven (S) träffa Asiens rikaste man, under sitt pågående statsbesök i Kina. 

Jack Ma: ”Tack så mycket, herr statsminister”

– Tack så mycket, herr statsminister, för att ni besöker oss i Hangzhou. Jag vet att ni har ett tajt schema och som styrelseordförande beklagar jag att jag inte hade möjlighet att välkomna er, säger Jack Ma till Stefan Löfven och det samlade pressuppbådet. 

E-handelsmagnaten passade på att ösa beröm över Sverige. 

– Jag har varit i Sverige några gånger och jag är väldigt rörd och inspirerad av de innovationer som Sverige har, Nobelpriset är i sig själv en stor innovation. Och hela världen har haft nytta av uppfinningar som säkerhetsbälten och mjölkpaket, säger Jack Ma.  

Tog avstånd från hajfenssoppa

Jack Ma beskrivs som en filantrop som bland annat har tagit avstånd från den, i Kina, kulinariska sedvänjan att använda hajfenor i matlagning, enligt The Nature Conservancy

Han brinner för den kinesiska kamsporten tai chi. Tillsammans med en av Kinas största kampsportsstjärnor genom tiderna, Jet Li, erbjuder han Alibabas personal undervisning i kampsportsformen. Duon har även öppnat en tai chi-skola, rapporterar South China Morning Post, en tidning som ägs av Jack Ma.  

Som livvakt  har han valt en tai chi-mästare i stället för ett muskelberg med öronsnäcka och solglasögon, enligt sajten Nextshark. 

Lärde sig engelska som turistguide

Han är god för cirka 365 miljarder kronor. Men Jack Ma talar hellre visioner än siffror och hans berättelse om vägen till förmögenheten är en unik framgångssaga. 

Den startade i staden Hangzhou, cirka 17 mil sydväst om Shanghai. 

– När jag var 12 år gammal så blev jag intresserad av att lära mig engelska. Jag cyklade i 40 minuter varje morgon till ett hotell, i regn eller snö, under åtta år, berättade han för sajten Inc.com för drygt nio år sedan, efter att Alibaba hade börsintroducerats. 

– Kina höll på att öppna upp och många utländska turister åkte dit. Jag gav dem gratis guidning och övade på min engelska. De här åtta åren förändrade mig på djupet. Jag började bli mer globaliserad än de flesta kineser.  

Blev nobbad jobb på Kentucky Fried Chicken

Jack Ma finputsade engelskan genom att brevväxla. Senare fick han användning för kunskaperna när han studerade till engelsklärare på vad han beskriver som staden Hangzhous "värsta universitet". 

Men efter utbildningen väntade en tids arbetslöshet. han sökte och blev nekad ett 30-tal jobb. Jack Ma har berättat för den amerikanska tv-värden Charlie Rose

– Jag gick till och med till KFC (den amerikanska snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken) när det öppnade i min stad. 24 personer sökte jobbet. 23 blev accepterade. Jag var den enda... 

Det var först 1995, när Jack Ma jobbade som översättare i en kinesisk affärsdelegation på besök i Seattle, som embryot till hans nuvarande imperium tog form. Han hade aldrig tidigare rört ett tangentbord när han och en vän prövade att göra en internetsökning för första gången, på sökordet "Beer". Träffarna blev flera. Men de upptäckte att det inte fanns någon data om Kina. 

Började med lån på 17 000 kronor

För Inc.com liknade hans sina datorkunskaper med "en blind man som red på en blind tigers rygg". Men ändå startade de en hemsida och registrerade sajten China Pages. 

Han tog ett lån på 2000 dollar, motsvarande drygt 17 000 kronor i dagens penningvärde, grundplåten till vad som 20 år senare skulle bli världens största e-handelsföretag var lagd. 

Även om vägen dit skulle bli krokig. 

Kinas ekonomi har bromsat in. Men det har inte Alibabas framgångar. 

Tidigare i juni steg värdet på Jack Mas aktieinnehav med knappt 25 miljarder kronor på en dag efter att Alibaba presenterat en tillväxtprognos på mellan 45 och 49 procent, som överträffat marknadens förväntningar med råge, rapporterar Bloomberg

Prognosen visade även hur Alibaba börjat tjäna pengar utanför den inmutade e-handeln, inom bland annat musik- och videostreaming.  

Inom 20 år räknar Jack Ma med att Alibaba kommer att ha avancerat från plats 22 till att vara en av världens fem största ekonomier

– Sakernas internet kommer att bli stort, eftersom maskiner i det förflutna drack elektricitet. Under de 20 kommande åren kommer maskiner att dricka information, sa Jack Ma till investerarna när prognosen presenterades, enligt Bloomberg. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!