Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO: Regeringskrisen kan leda till ökad arbetslöshet

Bettina Kasfefi, chefsekonom på Svensk Näringsliv.Foto: THOMAS CARLGREN / THOMAS CARLGREN
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det börjar bli bråttom att få en regering på plats.

Det anser både Svenskt Näringsliv och LO – som menar att regeringskrisen förhindrar ekonomiska reformer inför en stundande lågkonjunktur.

– Då är det en risk att nedgången i arbetslösheten bromsar in och kanske till och med ökar igen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SVT Nyheter.

Stefan Löfven får ytterligare några dagar av talmannen innan S-ledarens öde avgörs i riksdagen. Snart har det gått tre månader sedan valet och den utdragna processen hindrar långsiktiga reformer, uppger LO och Svensk Näringsliv för SVT Nyheter.

I förlängningen kan det få svåra konsekvenser för svensk ekonomi. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson menar att Sverige måste förbereda sig inför nästa lågkonjunktur och enligt förbundens ekonomer kan tillväxten dyka redan år 2020.

– Då är det en risk att nedgången i arbetslösheten bromsar in och kanske till och med ökar igen. Nästa år behövs det mycket politik, för att öka byggandet, öka investeringar och satsa på den offentliga sektorn så att vi kan möta en lågkonjunktur med att öka sysselsättningen med inhemsk efterfrågan. Men det är ju ingen regering i dag som vågar, orkar och kan lägga fram den typen av förslag, säger Karl-Petter Thorwaldsson till SVT Nyheter.

LO: Regeringskrisen påverkar investerare

En utdragen regeringsbildning kan påverka förtroendet hos investerare, menar LO. Svenskt Näringsliv vill också se reformer även om önskelistan ser annorlunda ut. 

Enligt Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi handlar det om sänkta skatter på arbete och företag som kan öka svensk konkurrenskraft. De långsiktiga frågorna förblir olösta utan en handlingskraftig regering.

– Det vi ser från våra medlemmar är att det är tufft ute i verksamheterna. Vi har tappat lite av konkurrenskraften och konkurrensen från omvärlden är stenhård, så de är oroliga. Det allvarligaste problemet företagen har är kompetensförsörjningen, säger Bettina Kashefi till SVT Nyheter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!