Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO-basen om den höjda pensionsåldern: ”Ett svek”

Karl-Petter Thorwaldsson anklagar partierna i pensionsgruppen för svek.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson kallar höjningen av pensionsåldern ett ”svek”.

Enligt honom har de ansvariga politikerna brutit ett löfte om att samtidigt genomföra åtgärder som skulle höja pensionerna och göra det lättare att jobba längre.

– Det är dåligt gjort, och det gäller både mina partikamrater i Socialdemokraterna och de andra partierna som ingick den här överenskommelsen, säger han.

På onsdagen beslutade riksdagen om höjd pensionsålder. Den mest uppmärksammade förändringen är att den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år 2020.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är djupt besviken.

– Det här är väldigt orättvist och ser inte alls till de problem som vi ser på arbetsmarknaden för dem som har tunga yrken, ofta LO-yrken, säger han.

Höjningen av pensionsåldern bygger på en överenskommelse i pensionsgruppen där alla riksdagspartier utom Sverigesdemokraterna och Vänsterpartiet ingår. 

Motiveringen till höjningen är att medellivslängden har ökat kraftigt i Sverige. Men enligt en ännu inte publicerad LO-rapport, som TT var först att rapportera om, har LO-gruppernas medellivslängd inte alls ökat lika mycket som i befolkningsgenomsnittet.

”Det är dåligt gjort”

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson hade pensionsgruppen och arbetsmarknadens parter kommit överens om flera förbättringar som skulle genomföras samtidigt med höjningen av pensionsåldern:

Stärkt skydd för dem som tvingas lämna arbetslivet i förtid, så att man inte måste ta ut pension i förtid. 

En storsatsning på förbättring av arbetsmiljön i branscher där många inte orkar fram till pension.

En höjning av inbetalningen till den allmänna pensionen.

– Vi ingick en principöverenskommelse om att genomföra alla de här delarna. Då var det ingen från pensionsarbetsgruppen som sade till oss att man bara tänkte genomföra de höjda pensionsåldrarna, säger Karl Petter Thorwaldsson.

Han fortsätter:

– Nej, det är dåligt gjort, och det gäller både mina partikamrater i Socialdemokraterna och de andra partierna som ingick den här överenskommelsen.

Fler fattigpensionärer

Han menar att förändringen kommer att leda till att Sverige får fler fattigpensionärer.

– Fler och fler kommer bara att få det allra nödvändigaste, trots att Sverige aldrig har varit rikare än i dag. Svek är det ord jag vill använda.


Reinfeldt om höjd pensionsålder

Tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt intervjuas i ”Bara politik” i Expressen TV om varför han anser att pensionsåldern behöver höjas.