Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO anklagas för att ljuga i makt-rapport

LO:s huvudkontor vid Norra Bantorget i Stockholm.Foto: Olle Sporrong

LO anklagas för att ljuga med statistik i rapporten “Makteliten – klyftorna större än någonsin”.

Lars Oxelhelheim, professor i ägarstyrning, sågar rapporten, som räknat ut att en näringslivshöjdare tjänar lika mycket som 54 industriarbetare.

– Genom val av observationer och dito definitioner som tjänar det tvivelaktiga syftet blåser man upp sitt mått för att bibringa läsaren intrycket av orättvisa, säger Lars Oxelheim.

Största inkomstskillnaden i modern tid

Enligt LO:s rapport ”Makteliten – klyftorna större än någonsin” är inkomstskillnaden mellan en vanlig löntagare och makteliten i samhället är den största i modern tid.

Här är 5 av slutsatserna i rapporten:

1. 2014 hade de 200 toppositionerna i snitt en årlig inkomst före skatt motsvarande 18 industriarbetarlöner.

2. Det går nästan 54 industriarbetarlöner på en genomsnittlig näringslivstopps inkomst.

3. En toppchef inom näringslivet i snitt har en inkomst på mer än 1, 5 miljoner kronor i månaden, jämfört med en industriarbetare som tjänar 28 300 kronor i månaden.

4. En vd inom näringslivet har snitt har en inkomst som är 77 gånger större än en vuxen utan gymnasieutbildning som arbetar i hotell- och restaurangbranschen.

5. Endast var fjärde person i makteliten är en kvinna. Deras inkomst är 34 procent av männens.

Källa: LO

Under rubriken “LO kan konsten att ljuga med statistik” sågar Lars Oxelheim, professor i ägarstyrning vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning, LO-ekonomerna på debattplats i SvD Näringsliv i dag.

Han anklagar bland annat LO för att välja metod - i rapporten "Makteliten – klyftorna större än någonsin” - utifrån hur man kan visa ett så stort gap som möjligt mellan att företagens vd och anställda.

Uppgifterna i rapporten om industriarbetarnas löner kommer från SCB, utan att ta hänsyn till extrainkomster eller bidrag. Men när LO mäter direktörslönerna så räknas även kapitalinkomsterna in, noterar professorn.

“Detta får naturligtvis stor effekt när LO i sitt urval har med vd:ar som är huvudägare i exempelvis H&M och Lundberg-företagen”, skriver Lars Oxelheim.

 

LÄS OCKSÅ: Börs-vd säger upp sig - får 350 000 extra

 

Han är även kritisk till att ackumulerad bonus ingår i beräkningarna, när det gäller vd:n för Lundin Petroleum.

“Men rent mjöl i påsen borde LO ha beaktat dessa avvikande ersättningar.”

Enligt Oxelheim ligger den genomsnittliga vd-lönen kring en miljon per år - “och inte de nära 16 miljoner kronor LO försöker ge sken av”.

För Expressen sammanfattar Lars Oxelheim sina huvudinvändningar mot LO-rapporten.

– Genom val av observationer och dito definitioner som tjänar det tvivelaktiga syftet blåser man upp sitt mått för att bibringa läsaren intrycket av orättvisa, säger han i ett sms.

Oxelheim fortsätter:

– VD och industriarbetare finns på två olika arbetsmarknader och en jämförelse tjänar inget annat syfte än att underblåsa intrycket av en fiktiv orättvisa eller som i LO:s fall få läsarens blick bort från de egna problemen.

Jeanette Bergström, en av LO-ekonomerna bakom rapporten, tillbakavisar anklagelserna om statistiska lögner.

– I så fall kan man misstro all statistik överhuvudtaget. Själva vitsen med statistik är att den ska förenkla verkligheten så att det går att begripa, säger hon.

LO använder ett maxtak i beräkningarna för huvudägarnas totala inkomst när de jämfört den genomsnittliga vd-lönen med en industriarbetare, enligt Jeanette Bergström.

– Vi visar också i vår rapport hur det blir utan kapitalinkomster.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnliga kommunchefer tjänar mer än manliga

 

Jeanette Bergström försvarar också användningen av kapitalinkomsterna med att toppcheferna får extrainkomster i form av till exempel bonusar och styrelsearvoden på grund av sina positioner.

– Vi tycker att deras position medför att de får en massa extrainkomster och med tiden bygger de också upp ett stort kapital som de använder som använder för att investera i aktier och tjäna ännu mer pengar på.

Är det en hederlig rapport?

– Det tycker jag absolut, säger Jeanette Bergström.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!