LO:s huvudkontor vid Norra Bantorget i Stockholm. Foto: Olle Sporrong
LO:s huvudkontor vid Norra Bantorget i Stockholm. Foto: Olle Sporrong

LO anklagas för att ljuga i makt-rapport

Publicerad

LO anklagas för att ljuga med statistik i rapporten “Makteliten – klyftorna större än någonsin”.

Lars Oxelhelheim, professor i ägarstyrning, sågar rapporten, som räknat ut att en näringslivshöjdare tjänar lika mycket som 54 industriarbetare.

– Genom val av observationer och dito definitioner som tjänar det tvivelaktiga syftet blåser man upp sitt mått för att bibringa läsaren intrycket av orättvisa, säger Lars Oxelheim.

Under rubriken “LO kan konsten att ljuga med statistik” sågar Lars Oxelheim, professor i ägarstyrning vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning, LO-ekonomerna på debattplats i SvD Näringsliv i dag.

Han anklagar bland annat LO för att välja metod - i rapporten "Makteliten – klyftorna större än någonsin” - utifrån hur man kan visa ett så stort gap som möjligt mellan att företagens vd och anställda.

Uppgifterna i rapporten om industriarbetarnas löner kommer från SCB, utan att ta hänsyn till extrainkomster eller bidrag. Men när LO mäter direktörslönerna så räknas även kapitalinkomsterna in, noterar professorn.

“Detta får naturligtvis stor effekt när LO i sitt urval har med vd:ar som är huvudägare i exempelvis H&M och Lundberg-företagen”, skriver Lars Oxelheim.

 

LÄS OCKSÅ: Börs-vd säger upp sig - får 350 000 extra

 

Han är även kritisk till att ackumulerad bonus ingår i beräkningarna, när det gäller vd:n för Lundin Petroleum.

“Men rent mjöl i påsen borde LO ha beaktat dessa avvikande ersättningar.”

Enligt Oxelheim ligger den genomsnittliga vd-lönen kring en miljon per år - “och inte de nära 16 miljoner kronor LO försöker ge sken av”.

För Expressen sammanfattar Lars Oxelheim sina huvudinvändningar mot LO-rapporten.

– Genom val av observationer och dito definitioner som tjänar det tvivelaktiga syftet blåser man upp sitt mått för att bibringa läsaren intrycket av orättvisa, säger han i ett sms.

Oxelheim fortsätter:

– VD och industriarbetare finns på två olika arbetsmarknader och en jämförelse tjänar inget annat syfte än att underblåsa intrycket av en fiktiv orättvisa eller som i LO:s fall få läsarens blick bort från de egna problemen.

Jeanette Bergström, en av LO-ekonomerna bakom rapporten, tillbakavisar anklagelserna om statistiska lögner.

– I så fall kan man misstro all statistik överhuvudtaget. Själva vitsen med statistik är att den ska förenkla verkligheten så att det går att begripa, säger hon.

LO använder ett maxtak i beräkningarna för huvudägarnas totala inkomst när de jämfört den genomsnittliga vd-lönen med en industriarbetare, enligt Jeanette Bergström.

– Vi visar också i vår rapport hur det blir utan kapitalinkomster.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnliga kommunchefer tjänar mer än manliga

 

Jeanette Bergström försvarar också användningen av kapitalinkomsterna med att toppcheferna får extrainkomster i form av till exempel bonusar och styrelsearvoden på grund av sina positioner.

– Vi tycker att deras position medför att de får en massa extrainkomster och med tiden bygger de också upp ett stort kapital som de använder som använder för att investera i aktier och tjäna ännu mer pengar på.

Är det en hederlig rapport?

– Det tycker jag absolut, säger Jeanette Bergström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen