LO ändrar kurs - accepterar lärlingssystem

Publicerad
Uppdaterad
LO accepterar nu ett lärlingssystem.
Efter många års tveksamhet är det S-märkta fack-förbundet berett att stödja alliansidén om lärlingar.
Under många år har det funnits kritik i LO-borgen mot lärlingssystemet. Men med ett år kvar till valet ser det alltså ut som att det borgerliga upplägget kommer att få stöd av LO - fackorganisationen som normalt stöttar Socialdemokraterna.
- Så länge vi från fackligt håll känner att det här först och främst är en utbildning och inte billig arbetskraft finns det en öppenhet för det här systemet, säger Irene Wenemo, chef för LO:s arbetslivsenhet, till Dagens Nyheter.
Även om Socialdemokraterna fortfarande är skeptiska anas en liten kursändring hos partiets gruppledare i riks-dagen, Sven-Erik Österberg.
- Jag har en känsla av att man glider mot ungdomslöner. Men under ordnade förhållanden, som en del av praktiken, tycker jag att det är helt okej, säger han till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen