Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LKAB:s jättesatsning – investerar 400 miljarder

Statliga gruvjätten LKAB ska investera mellan 150 och 400 miljarder kronor för att ställa om till en fossilfri produktion.
LKAB.
Foto: G RÚNAR GUDMUNDSSON / LKAB

LKAB vill göra den största industriinvesteringen i Sverige någonsin.

Gruvjätten ska investera mellan 150 och 400 miljarder kronor för att ställa om till fossilfri produktion.

3 000 jobb kan skapas när bolaget satsar på järnsvamp, rapporterar NSD. 

– Jag uttrycker min enorma glädje, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) till tidningen.

Gruvbolaget berättade om satsningen på en pressträff på måndagen. På DN Debatt skriver de att man vill fördubbla omsättningen till 2045 och skapa tusentals jobb. 400 miljarder kronor är planerade att fördelas på 20 år.

Det kan vara ”den största svenska industriinvesteringen någonsin”, enligt gruvbolaget.

De beräknar att det kommer att ge upp mot 3 000 nya jobb om året i Kiruna och Gällivare under byggprocessen.

Nils-Olov Lindfors, (C), regionråd i Norrbotten, säger till NSD:

– LKAB:s nya affärsstrategi som sträcker sig till 2060 innebär att de blir ett draglok för andra etableringar. Den här tillsammans med andra etableringar innebär att hela Norrbotten kommer att utvecklas.

”Största industrisatsningen”

Direktreducerat järn, även kallat järnsvamp, är reducerad järnmalm, som används till att framställa stål.

LKAB står i dag för fyra procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Man beskriver på DN Debatt att järnsvampen ska produceras fossilfritt och ersätta järnmalmspelletsen som nu produceras:

”Det kommer att bli den största industrisatsningen i modern tid och kommer fullt genomförd att kapa koldioxidutsläppen hos företagets kunder världen över med 35 miljoner ton varje år, vilket motsvarar två tredjedelar av Sveriges territoriella utsläpp av växthus­gaser.”

LKAB:s vd Jan Moström säger till Dagens industri:

– Vi är helt säkra på tekniken, men den stora utmaningen är att bygga en anläggning som ska vara konkurrenskraftig och lönsam under 20-30 års tid. Vi kanske skyndar lite långsamt, men vårt absoluta fokus är att göra transformeringen lönsam.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!