Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ljudbokstjänst köper förlaget Norstedts

Ljudbokstjänsten Storytel köper förlaget Norstedts, skriver DI.
<p>Storytel köper Norstedts.</p>

Den svenska bokförslagskartan ritas om.

På onsdagsmorgonen står det klart att ljudbokstjänsten Storytel köper anrika förlaget Norstedts, skriver DI, skriver DI.

Affären går loss på 150 miljoner kronor och i affären ingår även Rabén & Sjögren.

Svenska Storytel fortsätter att växa.

Nu står det klart att ljudbokstjänsten slukar Norstedts. I en affär där man betalar 152 miljoner kronor får man 100 procent av aktierna i det anrika förlaget, skriver DI.

– Det känns som en extremt rolig affär, en drömaffär. Att vi kan föra samman Storytels teknik och plattform med Sveriges bästa författare gör att vi kan sprida dem ännu bättre, säger Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel, i ett pressmeddelande.

Köpet finansieras främst via banklån.

– Det känns som en rimlig och bra överenskommelse. Om man tittar på Norstedts utgivning av ljudböcker så är den ganska begränsad i dag. Det finns goda möjligheter för oss att göra ljudböcker av deras katalog och nyheter och det finns så klart en bra ekonomi i det, säger Jonas Tellander.


LÄS MER: "Storytel har fel fokus för att driva Norstedts"

Hoppas på starkt 2017

Försäljaren, KF, har under flera års tid försökt att göra sig av med förlaget eftersom man vill fokusera på kärnverksamheten Coop.

Jonas Tellander blickar medger att 2016 är ett mellanår för förlaget, men menar att man kommer att göra ett starkt 2017.

– Då kommer den femte Milleniumboken och Jonas Gardells bok, vilket är ganska säkra kort. Annars är förlagsverksamhet lite som riskkapitalinvesteringar man vet inte riktigt vad som kommer att fungera på förhand.

Anna-Maria Rimm är doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon ser det som ett tecken i tiden att en digital aktör köper upp ett mer traditionellt bokförlag.

"Millennium" går till Storytel

– Storytel är en framgångssaga och ljudböcker går bara bättre och bättre i Sverige. Det man omedelbart kan konstatera är att vi nu får en mindre oberoende aktör på marknaden, säger hon till TT.

Som Expressen tidigare rapporterat har det varit huggsexa om vem som får köpa upp rättigheterna till succéserien Millennium. Enligt Eva Swartz Grimaldi, ordförande för Norstedts, fanns en rad spekulanter.

David Lagercrantz som skrivit "Millennium 4 - den fristående fortsättningen" och är en av Norstedts bäst säljande författare, varnar ändå för framtiden.

– Ett förlag är inte som andra företag. Det är en uppbärare av kultur. Jag hoppas, vid gud, att man förstår det, säger han till Di Digital.

Till Di Digital säger Lagercrantz också att han själv uppskattar Storytel och ny teknik, men tillägger:

– Det största hotet mot litteraturen är våra jävla telefoner. Folk läser inte längre, de sitter bara och fipplar, säger David Lagercrantz till Di Digital.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!