I påsk frossar vi i ägg. Men ekologiska ägg har visat sig innehålla mer miljögifter än vanliga ägg.I påsk frossar vi i ägg. Men ekologiska ägg har visat sig innehålla mer miljögifter än vanliga ägg.
I påsk frossar vi i ägg. Men ekologiska ägg har visat sig innehålla mer miljögifter än vanliga ägg.

Livsmedelsverket letar gift i ekoägg

Publicerad

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg. 

Nyheten kom i höstas – men det är fortfarande okänt vad de högre gifthalterna beror på.

Livsmedelsverket ska nu ta nya omfattande prover för att spåra källan till gifterna dioxin och PCB.

Svenskar äter allt mer ägg och en allt större andel av dem är ekologiska. Bra för djuren, men kanske inte för konsumenten.

I en rapport som publicerades av Livsmedelsverket i höstas framkommer att ekologiska ägg innehåller förhöjda halter av gifterna dioxin och PCB.

Halterna befinner sig under de värden som anses vara säkra för en människa att äta, men ekoäggen innehåller runt tre gånger mer gift än de vanliga äggen – och ingen vet varför.

– Arbetshypotesen är att det har att göra med fodersituationen, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket.

Teori: Gift från fiskmjöl

Teorin är att värphönorna får i sig gifterna i foder som innehåller fiskmjöl, en produkt som i sin kan innehålla gifter som sprids i haven.

– Vi är inte riktigt övertygade om det, säger Kjell Wejdeman, som ansvarar för analyser av hönsfoder på Jordbruksverket.

– Vi har inte hittat några överträdelser av de gränsvärden som finns för hönsfoder. Näringen har arbetet väldigt hårt med det här och har tagit väldigt mycket prover.

Enligt Wejdeman visar studier gjorda i Europa att gifter i ägg ofta kommer från lokala miljöföroreningar, som till exempel material i de anläggningar där värphönsen hålls.

Trots Jordbruksverkets invändningar är äggproducenternas och Livsmedelsverkets huvudspår fortfarande att hönsfodret är källan till miljögifterna.

– Ja, jag vet, men vi har rätt båda två. De prover som tagits på foder ligger under gränsvärdena, men nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå, säger Petra Bergkvist.

Nya provtagningar

Livsmedelsverket tar frågan på allvar och ett tjugotal omfattande provtagningar kommer att genomföras.

– Men vi har inga resultat än så länge, säger Bergkvist.

När nyheten om gifter i ekoäggen kom i höstas sjönk försäljningen av de ekologiska äggen med tiotals ton ägg per vecka, jämfört med föregående år.

– Ja, det kanske var en dipp, statistiken ljuger inte, men nu ser vi att försäljningen ökar. Det gäller inte bara i Sverige utan även utomlands, säger Axel Lagerfelt, bonde och ordförande i branschorganisationen Svenska ägg.

Han säger att dioxinhalterna i svenska ekoägg är på väg att gå ner.

– Vi vågar inte ropa hej, men vi tror att vi har vänt trenden.

Livsmedelsverket avråder inte

Livsmedelsverket avråder heller inte från att äta ekoägg.

- Man äter sina ägg som vanligt, säger Petra Bergkvist.

Kjell Wejdeman är dock mer försiktig.

- Jag tillhör dem som har en lite udda kosthållning och därför äter jag mycket ägg, ett antal ägg om dagen, och då väljer jag bort ekoäggen, säger han. 

 

TT

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen