Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livsfarlig taklampa återkallas – mycket hög risk för elchock

Så här ser lampan ut.
Foto: Elsäkerhetsverket
Lampan fick bland annat en anmärkning på jordningen.
Foto: Elsäkerhetsverket
Ihopkoppling i taklampan är utförd med så kallade toppklämmor. De lossnar lätt och då kan man direkt röra farlig spänning.
Foto: Elsäkerhetsverket

En taklampa från Erikslunds möbler AB kan vara direkt livsfarlig.

Nu återkallas den.

Enligt Elsäkerhetsverket finns "mycket hög risk" för elchocker eller brand.

Själva modellen på lampan står som "okänd". Men enligt Elsäkerhetsverket är den märkt 377-600 på kartongen.

Taklampan återkallas nu på grund av att den kan vara livsfarlig. Det råder till exempel "mycket hög risk för elchock eller brand".

Elsäkerhetsverket: "Taklampan är riktigt farlig"

– Taklampan är riktigt farlig, så farlig att vi tog ett tillfälligt försäljningsförbud direkt när vi tittade på den. Det är sällan vi gör det, men här fanns det anledning till att agera snabbt, säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.


LÄS MER: Var fjärde USB-laddare livsfarlig 


Enligt myndigheten har lampan flera allvarliga brister.

Den är konstruerad på så sätt att flera spänningsförande delar är direkt beröringsbara – vilket kan ge en rejäl elchock. Taklampan saknar även EU-försäkran, en allvarlig brist enligt Elsäkerhetsverket.

Kritik mot Erikslunds möbler

Lampan har sålts av Erikslunds Möbler AB – som enligt Elsäkerhetsverket inte har vidtagit nödvändiga åtgärder.


LÄS MER: Taklampa återkallas – kan ge ”rejäl elchock” 


"Erikslunds Möbler AB har getts möjlighet att vidta åtgärder utifrån det tidigare tillfälliga försäljningsförbudet, men eftersom detta inte har skett, fattar Elsäkerhetsverket istället beslut om att företaget ska varningsinformera och återta alla sålda taklampor", skriver man. 

Försäljningsförbudet utfärdades i tisdags. Det ersätts nu av Elsäkerhetsverkets nya beslut om att återkalla de farliga lamporna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!