Så här ser lampan ut. Foto: ElsäkerhetsverketSå här ser lampan ut. Foto: Elsäkerhetsverket
Så här ser lampan ut. Foto: Elsäkerhetsverket
Lampan fick bland annat en anmärkning på jordningen. Foto: ElsäkerhetsverketLampan fick bland annat en anmärkning på jordningen. Foto: Elsäkerhetsverket
Lampan fick bland annat en anmärkning på jordningen. Foto: Elsäkerhetsverket
Ihopkoppling i taklampan är utförd med så kallade toppklämmor. De lossnar lätt och då kan man direkt röra farlig spänning. Foto: ElsäkerhetsverketIhopkoppling i taklampan är utförd med så kallade toppklämmor. De lossnar lätt och då kan man direkt röra farlig spänning. Foto: Elsäkerhetsverket
Ihopkoppling i taklampan är utförd med så kallade toppklämmor. De lossnar lätt och då kan man direkt röra farlig spänning. Foto: Elsäkerhetsverket

Livsfarlig taklampa återkallas – mycket hög risk för elchock

Publicerad

En taklampa från Erikslunds möbler AB kan vara direkt livsfarlig.

Nu återkallas den.

Enligt Elsäkerhetsverket finns "mycket hög risk" för elchocker eller brand.

Själva modellen på lampan står som "okänd". Men enligt Elsäkerhetsverket är den märkt 377-600 på kartongen.

Taklampan återkallas nu på grund av att den kan vara livsfarlig. Det råder till exempel "mycket hög risk för elchock eller brand".

Elsäkerhetsverket: "Taklampan är riktigt farlig"

– Taklampan är riktigt farlig, så farlig att vi tog ett tillfälligt försäljningsförbud direkt när vi tittade på den. Det är sällan vi gör det, men här fanns det anledning till att agera snabbt, säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Var fjärde USB-laddare livsfarlig 

 

Enligt myndigheten har lampan flera allvarliga brister.

Den är konstruerad på så sätt att flera spänningsförande delar är direkt beröringsbara – vilket kan ge en rejäl elchock. Taklampan saknar även EU-försäkran, en allvarlig brist enligt Elsäkerhetsverket.

Kritik mot Erikslunds möbler

Lampan har sålts av Erikslunds Möbler AB – som enligt Elsäkerhetsverket inte har vidtagit nödvändiga åtgärder.

 

LÄS MER: Taklampa återkallas – kan ge ”rejäl elchock” 

 

"Erikslunds Möbler AB har getts möjlighet att vidta åtgärder utifrån det tidigare tillfälliga försäljningsförbudet, men eftersom detta inte har skett, fattar Elsäkerhetsverket istället beslut om att företaget ska varningsinformera och återta alla sålda taklampor", skriver man. 

Försäljningsförbudet utfärdades i tisdags. Det ersätts nu av Elsäkerhetsverkets nya beslut om att återkalla de farliga lamporna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen