Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liv Strömquists attack mot Gina Tricots kvinnogala

I podcasten ”Stormens utveckling” kritiserar Liv Strömquist klädföretaget Gina Tricot och deras kvinnogala. Foto: ANNA HALLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Galan leddes av Parisa Amiri tillsammans med Clara Henry. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Clara Henry. Foto: EXPRESSEN

Gina Tricot arrangerade för andra året i rad ”Power girl awards” där priser delas ut till framträdande kvinnor. 

I podcasten ”Stormens utveckling” riktar Liv Strömquist kritik mot galan och företaget – och menar att feminismen har kapats av kapitalismen. 

– Att feminismen är död hade man kunnat acceptera, men man tycker att Gina Tricot liksom bara kunde låta liket ligga i fred, säger hon. 

Dagen före internationella kvinnodagen arrangerade klädföretaget Gina Tricot galan ”Power girl awards”. 

Kvällen leddes av Parisa Amiri tillsammans med Clara Henry och priser delades bland annat ut till Nina Runge och Oliwia Lundgren för årets superwoman respektive årets power girl. 

Men galan – och företaget Gina Tricot – får nu kritik av den prisbelönta serietecknaren Liv Strömquist. 

Liv Strömquists kritik mot Gina Tricot

I podcasten ”Stormens utveckling”, med komikern Ola Söderholm, säger hon:

– Jag saknar ord. De köper Clara Henry och Parisa Amiri, ställer dem på en scen, får dem att dela ut power kvinna Awards och samlar in pengar till behövande kvinnor. Alltså Gina Tricot, jag har ett tips på hur de kan förbättra för behövande kvinnor: de kan spränga sina egna fabriker, så att kvinnorna som sitter inspärrade i de här cellerna och syr deras sjuka kläder i sweatshops kan få gå ut och ta en nypa frisk luft, säger hon och fortsätter:

– Att de har mage att kalla det för feminism, det de håller på med. Förlåt, men jag saknar ord. Man måste liksom säga sanningen.

Serietecknaren Liv Strömquist. Foto: ANNA HALLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN


Resumé har Amanda Oxell skrivit ett debattinlägg där hon lyfter dubbelmoralen med galan. 

Det är nämligen så att Gina Tricot inte är i närheten av att bedriva en jämställd verksamhet. De fattiga kvinnor som syr kläder på fabrikerna i Bangladesh får inte många kronor om dagen för sitt hårda arbete. Väljer man att bygga sin affärsverksamhet genom att utnyttja fattiga kvinnor i u-länder är man kanske inte en lämplig arrangör av en gala där man säger sig ”hylla tjejer och rulla ut röda mattan””, skriver hon. 

”Vi är blåsta av Gina Tricots vd”

Liv Strömquist säger vidare i podcasten att ”sagan om att all utveckling och all feminism går framåt hela tiden” måste upphöra. 

– Att feminismen är död hade man kunnat acceptera men man tycker att Gina Tricot liksom bara kunde låta liket ligga i fred, säger hon. 

Serietecknaren anser att förklaringen ligger i ”kapitalismens hegemoni” för att det inte gett plats för några andra idéer. 

– Sanningen är att vi har förlorat, fattar ni inte det? Vi är köpta, vi är approprierade av kapitalet. Vi är blåsta av Gina Tricots vd som är en gubbe som heter Magnus Månsson, 51 år gammal. Det är liksom det som händer. Det är det som vi måste skriva om i böcker för små flickor. 

Emma Garrote, Global Production and Sustainability Manager på Gina Tricot, skriver i ett mejl att Gina Tricot riktar sig mot kvinnor och därför ville de också anordna galan. 

Jämställdhet är för oss på Gina Tricot inte bara en prioriterad fråga, jämställdhetsarbetet är en självklarhet.

Gina Tricot svarar på kritiken 

Emma Garrote beskriver Bangladesh som en ”viktig industri för landets ekonomi”. 

Vi har, liksom många andra modeföretag, leverantörer i landet. Vår senaste lönekartläggning i våra leverantörsfabriker i Bangladesh där 21 538 anställdas löner har granskats låg snittlönen mer än 30 % över rådande minimigräns. Och som medlemmar i amfori BSCI stod vi bakom de brev som skickats till Bangladeshs regering för att trycka på i lönefrågan - och i fjol beslutades det om en höjning av landets minimilöner”. 

Hon pekar också på att Gina Tricot arbetat med Unicef och lokala aktörer för att främja feminism. 

Vi vill ta vårt ansvar och vara en positiv kraft i utvecklingen av löner och arbetarnas villkor. Vårt arbete är en ständigt pågående process, och oavsett hur mycket vi investerade eller vilka beslut vi fattade hade vi inte kan vi inte lösa alla problem i morgon. Men saker går steg för steg i rätt riktning. Och det arbetet driver vi både som enskilt företag och genom olika samarbeten och allianser, däribland med BSCI och Unicef.

Expressen har varit i kontakt med Liv Strömquist som inte vill kommentera ytterligare. Expressen har också sökt Clara Henry och Parisa Amiri. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!