Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lista: Så mycket tjänade Ica-handlaren där du bor

Miljonerna regnar över Sveriges många Ica-handlare. Ägarna av Ica Maxi Stormarknad i Ängelholm kunde exempelvis ta ut hela 55 miljoner kronor vid senaste utdelningstillfället.

Det senaste året har landets handlare tagit ut drygt två miljarder kronor från sina bolag.

De flesta av landets alla Ica-butiker ägs av enskilda handlare, som äger driften av butikerna med Ica-gruppen i ryggen som grossist. Några butiker ägs av Ica-gruppen direkt. 

Det innebär att enskilda Ica-handlare kan ta ut enorma summor pengar varje år från sina bolag. 

Högst utdelning under förra året kunde ägaren av Ica Maxi Stormarknad i Ängelholm ta ut: hela 55 miljoner kronor. Även Ica Maxi-butikerna i Uddevalla, Alingsås och Jönköping har nått goda resultat vilket har resulterat i hög utdelning för ägarna.

Det är Ica Maxis ägare som har kunnat ta ut störst utdelning men även för Ica Kvantums och Ica Supermarkets ägare blir vinsterna höga.

 

LÄS OCKSÅ: Hon avslöjade Ica-bluffen 

Stor vinst vid Kungens kurva

Ägaren till Ica Kvantum vid Kungens kurva i Stockholm kunde vid senaste tillfället ta ut 37,2 miljoner kronor i utdelning och ägaren till Ica Supermarket i Bromma kunde ta ut 25 miljoner kronor. 

Magnus Moberg har varit Ica-handlare sedan 1999. 51-åringen har drivit butiker i Alingsås och Sandared, innan han 2012 tog över sin nuvarande Ica Maxi-butik i Falköping, som har ett bra år bakom sig.

– Vägen till att få äga och driva sin egen butik är ofta snirklig och kräver många års anställning i olika butiker, att man brinner för det och att man är engagerad. Vi har också många olika utbildningsprogram inom Ica, säger Magnus.

Magnus Moberg, ordförande i Ica-handlarnas förbund.

Under förra årets årsstämma valdes Magnus Moberg också till ny ordförande för Ica-handlarnas förbund. Han menar att flera saker krävs för att en Ica-butik ska bli framgångsrik. En viktig del av konceptet är Ica-modellen som kombinerar eget entreprenörskap med styrkan i ett gemensamt varumärke.

– Utifrån det så är det entreprenörskap, lokala engagemang, lokal anpassning, ett starkt varumärke, investeringsvillighet och bra läge som är avgörande, säger Magnus Moberg.

Ica Maxi Skvalta i Nacka.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS OCKSÅ: Mystiska Ica-reklamen såg ut som knark – föreställde snö

”Kräver investeringar”

Det krävs en hel del jobb för att vara Ica-handlare, menar Magnus.

– Rent generellt är vi ju egenföretagare och det skiljer sig åt vilken mängd av arbete man lägger ner. Men för egen del arbetar jag ganska mycket, både i butik men också med andra roller i Ica-systemet jag har. Tillsammans blir det mycket men det är en förmån, säger han.

Ica-handlaren från Falköping har inte känt av någon kritik eller missunnsamhet angående hans eller hans kollegers stora vinster. Han förstår det stora intresset kring utdelningarna.

– Angående utdelningarna ska man också veta att butikerna samtidigt kräver löpande investeringar för att hållas konkurrenskraftiga. Det sker genom en mix av extern och intern finansiering, säger Magnus Moberg.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!