"Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp på bostadspolitiken så den inte styrs helt av Riksbanken och Finansinspektionen. Jag tror inte deras utspel gagnar någon, utan det skapar bara mer oro", säger Tanja Ilic på Svensk fastighetsförmedling. Foto: Anette Nantell/DN/TT NYHETSBYRÅN"Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp på bostadspolitiken så den inte styrs helt av Riksbanken och Finansinspektionen. Jag tror inte deras utspel gagnar någon, utan det skapar bara mer oro", säger Tanja Ilic på Svensk fastighetsförmedling. Foto: Anette Nantell/DN/TT NYHETSBYRÅN
"Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp på bostadspolitiken så den inte styrs helt av Riksbanken och Finansinspektionen. Jag tror inte deras utspel gagnar någon, utan det skapar bara mer oro", säger Tanja Ilic på Svensk fastighetsförmedling. Foto: Anette Nantell/DN/TT NYHETSBYRÅN
Enligt Svensk fastighetsförmedling stiger fortfarande villapriserna på grund av ett förhållandevis lågt utbud. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅNEnligt Svensk fastighetsförmedling stiger fortfarande villapriserna på grund av ett förhållandevis lågt utbud. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Enligt Svensk fastighetsförmedling stiger fortfarande villapriserna på grund av ett förhållandevis lågt utbud. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

LISTA: Så har bopriserna utvecklats i din kommun

Publicerad

Trenden är tydlig:

Den aggressiva utvecklingen av bopriser har stannat av.

Men:

– Jag tror det bara temporärt, säger Tanja Ilic på Svensk fastighetsförmedling.

Här kan du i en sökbar lista se prisutveckling och medelpris för bostadsrätter och villor under de senaste tre månaderna – kommun för kommun.

I går, fredag, släpptes två tunga boprisundersökningar:

Svensk mäklarstatistik och Valueguards HOX-index.

De är överens: priserna för bostadsrätter sjunker.

Vad gäller villor kommer dock olika bud: villaindex sjönk senaste månaden enligt Valueguard, medan Svensk mäklarstatistik visar på en prisökning.

 

LÄS MER: Bostadsmarknaden i Stockholm dyker 

 

Men bopriserna måste sättas i ett större tidsperspektiv. Trenden med en avstannad prisutveckling har växt fram under en längre tid och nu säger Svensk fastighetsförmedling att "prisökningarna på bostadsmarknaden varit lugnare" hela det senaste halvåret.

Mäklar-vd:n: Ingen trend än

Vd:n Tanja Ilic tror dock att det bara är tillfälligt.

– Jag tror priserna kommer att fortsätta stiga, framför allt på villor men även på bostadsrätter med attraktiva lägen. Och inte bara i storstäderna, säger hon.

 

"Det måste byggas med variation för människor i alla lägen i livet. Bygger man bara dyra bostadsrätter tror jag det blir ett överutbud framöver", säjer Tanja Ilic.Foto: Pressbild

 

Tanja Ilic tonar ner att det är en trend med avstannade priser. Hon säger att priserna för attraktiva objekt ligger kvar på samma nivå, men folk betalar inte längre högt för mindre attraktiva hus eller bostadsrätter.

– Vi ser också en viss variation nu när det är sommarsäsong. Om man ska se någon riktig trend är det i september.

 

LÄS MER: Nya siffror: Bopriserna sjunker i hela Sverige 

 

Inbromsningen på bostadsmarknaden skulle bland annat kunna förklaras med amorteringskrav och skuldkvotstak, enligt Svensk fastighetsförmedling. 

Prisökning i småkommuner

Samtidigt har priserna skjutit i höjden i flera mindre kommuner.

Svensk fastighetsförmedling har tagit del av siffror som visar var bopriserna har ökat och sjunkit mest de senaste tre månaderna. Där priserna har ökat mest för bostadsrätter märks kommuner som Alingsås, Vellinge och Ludvika och flera kommuner i närheten av Stockholm. Ser man till villor är Finspång i topp, följt av bland annat Eslöv och Hässleholm.

 

 

Det handlar framför allt om kommuner inom pendlingsavstånd från större städer.

 

LÄS MER: Mäklarens annons får köparna att gå i taket 

 

– Alla kanske inte har råd att bosätta sig i kommunen där de jobbar. Då köper de i närliggande småort och då stiger priserna per automatik, säger Tanja Ilic.

 

 

FOTNOT: I listan kan du söka rätt på hur priserna för villor och bostadsrätter har utvecklats i just din kommun de senaste tre månaderna. Alla 290 kommuner finns inte med, utan bara de med tillräckligt många försäljningar för att det ska bli statistiskt säkerhetsställt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen