Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lista: Kvinnorna som tjänar mest

PLATS 1. Ane Uggla, 69, toppar listan med 134 574 900 kronor. Foto: Pressbild Maersk
PLATS 38. Carola Lemne, 59, hade en förvärvsinkomst på 7 837 000 kronor. Foto: OLLE SPORRONG
Rebecca Ferguson, 34, tjänade 6 898 400 kronor.Foto: / STELLA PICTURES 109912-5

Vi publicerar här namnen på de kvinnor som tjänar mest i varje kommun. 

Men än har kvinnorna som grupp långt kvar innan de når samma höga nivåer som männen.

– Vi har sett en viss utveckling framåt men den är oerhört långsam, säger Annika Elias, ordförande för chefsorganisationen Ledarna.

Annika Elias döljer inte sin besvikelse när hon ska sammanfatta kvinnornas avancemang till ledande poster inom företagsledningarna under de senaste åren. 

– När det gäller chefspositioner så har det rört på sig en del. Men tittar vi på de höga positionerna så händer nästan ingenting.

Hon menar att det är en fråga om gamla förlegade attityder och fördomar som hindrar många kvinnor att nå de högre positionerna. 

"Inget man prioriterar"

Många förväntar sig att en man ska leda företagen. 

– Ett problem är att man inte sätter upp mål. Jämställdhetsarbetet är inget man prioriterar – och det måste man göra om det ska hända någonting. 

Har diskussionen om kvotering av kvinnor till styrelserna påverkat rekryteringen på något sätt?

– Kanske i viss omfattning och i så fall när det verkligen fanns ett hot om lagstiftning. Då började man diskutera hur sammansättningen i valberedningarna skulle se ut. 

 

LÄS MER: Gifta paren som tjänar mest – i din kommun

 

Är inte det lite konstigt om man nu är mån om att visa upp en positiv bild av företaget?

– Jo, det är det. Unga människor i dag som har bred kompetens och möjlighet att välja jobb tittar väldigt mycket på sådana saker: ”Vilka värderingar har det här företaget?”. 

– Speciellt unga välutbildade kvinnor som hoppas göra karriär i ett företag kan fråga sig om det funkar när det bara är gubbar där uppe. 

Flest kvinnor i högskolan

I dag är runt 60 procent av studenterna vid universiteten och högskolorna kvinnor.

– Det är en kompetensförlust att vi kastar bort så mycket av dessa kvinnors utbildning och förmåga genom att inte se till att de kommer på de högsta positionerna. Det är egendomligt att inte företagen prioriterar det arbetet bättre, särskilt i dessa dagar när alla skriker efter bättre kompetens. 

Vilka jobb ska man välja om man vill ha en hög inkomst?

– Man ska välja sådana jobb där man kan visa tydliga resultat. Affärsområdes- eller produktionschef. Man ska inte välja stödfunktioner som HR eller kommunikation. Där kommer du aldrig komma till toppen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!