Anna Stenberg, vd och grundare av Wes och tidigare vd, operativ chef och HR-direktör inom Kinneviksgruppen. Foto: Christian GustavssonAnna Stenberg, vd och grundare av Wes och tidigare vd, operativ chef och HR-direktör inom Kinneviksgruppen. Foto: Christian Gustavsson
Anna Stenberg, vd och grundare av Wes och tidigare vd, operativ chef och HR-direktör inom Kinneviksgruppen.  Foto: Christian Gustavsson
Dina pengar har fått ta del av lönestatistik från cheferna i landets kommuner från fackförbundet Ledarna.Dina pengar har fått ta del av lönestatistik från cheferna i landets kommuner från fackförbundet Ledarna.
Dina pengar har fått ta del av lönestatistik från cheferna i landets kommuner från fackförbundet Ledarna.
Siffrorna visar att det finns tydliga skillnader över landet - och att de manliga cheferna tjänar mer än sina kvinnliga motsvarigheter. Foto: Christian ÖrnbergSiffrorna visar att det finns tydliga skillnader över landet - och att de manliga cheferna tjänar mer än sina kvinnliga motsvarigheter. Foto: Christian Örnberg
Siffrorna visar att det finns tydliga skillnader över landet - och att de manliga cheferna tjänar mer än sina kvinnliga motsvarigheter. Foto: Christian Örnberg

Lista: Här lönar det sig mest att vara chef

Publicerad

Dina pengar har fått ta del av lönestatistik från cheferna i landets kommuner från fackförbundet Ledarna.

Och siffrorna visar att det finns tydliga skillnader över landet - och att de manliga cheferna tjänar mer än sina kvinnliga motsvarigheter.

Till exempel är medianlönen för kvinnliga chefer i Täby 52 500 kronor, medan den för manliga chefer är 63 800 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare: Diskriminering är enda orsaken.

Anna Stenberg: De kommer från en något lägre lönenivå

– Vi ser att manliga kandidater som kommer till oss ofta ligger högre i lön än de kvinnliga. Det är inte så att de kvinnliga kandidaterna har sämre kunskaper, mindre erfarenheter eller mindre ambitioner, snarare tvärtom i många lägen, men de kommer från en något lägre lönenivå. Vi märker att kvinnor och män har olika förväntningar på vad deras ingångslön ska vara efter avslutat utbildning och även rekryterande företag har en förutfattad bild, säger Anna Stenberg, vd och grundare av Women executive search (WES), som är ett chefsrekryteringsföretag som är inriktad på att rekrytera kvinnliga chefer och chefer med utländsk bakgrund. Av de 2000 chefer som WES har rekryterat sedan starten är 80 procent kvinnor och 40 procent har utländsk bakgrund.

Därför är det viktigt att redan på högskolor och universitet jobba med studenternas förväntningar kring ingångslöner, samtidigt som politik och näringsliv måste samarbeta bättre vad gäller löneutvecklingen och orsakerna bakom löneskillnaderna, menar hon. Kvinnor högre upp i karriären halkar ofta efter i samband med att de är föräldralediga.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinnor i ledningen ger högre vinst.

Kolla upp marknadslönen

Och som aspirerande chef kan man göra sin hemläxa genom att kolla upp hur marknadslönen faktiskt ser ut för den aktuella tjänsten.

– Man kan göra en snabb och enkel analys genom att ta reda på vilka som sitter på motsvarande roller på andra företag i branschen och sedan kontakta Skatteverket för att ta reda på deras taxerade inkomst. Då får man en fingervisning om vad marknadslönen är.

 

Följ Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen