Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lista: Här får du superlåg ränta på dina bostadslån

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

De rörliga bolåneräntorna fortsätter att pressas, visar en sammanställning av bankernas snitträntor just nu som Expressen gjort.

En ny bankutmanare sticker särskilt ut med superlåg rörlig ränta till sina kunder.

– Jag blir inte förvånad om vi får se ytterligare sänkningar, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer.

Det är Landshypotek Bank som i juni i snitt erbjöd en rörlig bolåneränta på rekordlåga 1,10 procent. Därmed sänkte banken sin egen snittränta med hela 36 punkter, från 1,46 procent i maj. Landshypoteks listränta på rörligt bolån ligger på 1,49 procent – därmed är banken alltså i snitt villig att ge sina kunder 39 punkters rabatt. Banken har dock ett upplägg som innebär att bara de med låg belåning får låg ränta.  

Näst lägst ränta erbjuder den nya spelaren Hypoteket, med en snittränta på 1,28 procent. 

LÄS MER: Undvik dolda smällen – håll koll på ränterabatten 

Just utmanare som Hypoteket och Landshypotek Bank är en av anledningarna till att bolåneräntorna överlag pressas just nu. I juni sjönk nästan alla bankers rörliga bolåneräntor, jämfört med maj. Nordeas, SEB:s och Handelsbankens rörliga räntor föll, liksom Skandias, Länsförsäkringars och SBAB:s. Hos SBAB får kunderna i snitt nu en bolåneränta på 1,34 procent, jämfört med 1,41 i maj. 

Ny konkurrens på marknaden

– Trenden med sjunkande räntor fortsätter. Jag tror att de nya konkurrensmässigt starka aktörerna som startat sin utlåning under våren påverkar de andra bankernas räntenivåer, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 

Just SBAB har varit en av de etablerade bankerna som inte stuckit under stol med att man svarat på den nya konkurrensen genom att sänka bolåneräntorna. I slutet av maj sänkte den statliga banken sina räntor med tre månaders, ett års och två års bindningstid. 

LÄS MER: Så kontrar du om banken vill höja din bolåneränta 

– Sedan januari har snitträntorna sjunkit med i genomsnitt 0,06 procentenheter och sedan maj 0,02 procentenheter. Ett tydligt tecken på att bankerna ser på en låg reporänta framöver, säger Christina Söderberg.

 

LÄS MER: Köpa tomt – allt du behöver veta inför ditt husbygge 

 

Låga räntor ett tag till

Att Riksbanken så sent som förra veckan vid sitt senaste räntebesked lovade en höjning av reporäntan mot slutet av året verkar bankerna ännu inte ta fasta på med andra ord. Åtminstone inte vad gäller de rörliga bolåneräntorna. De bundna bolåneräntorna med längre bindningstider har inte fallit i samma utsträckning. 

Christina Söderberg tror dock att det är "prutarens marknad" ett tag till. 

– Vi kommer att ha låga bolåneräntor ett bra tag framöver och jag blir inte förvånad om vi får se ytterligare sänkningar av räntorna under året hos ett antal banker. Helt klart utmärkt läge för att förhandla om sin ränta, tycker Christina Söderberg. 

LÄS MER: Så blir du vinnare i bankernas bolånekrig

Snitträntor

Samtliga banker och bolåneinstitut måste den femte vardagen in i månaden rapportera den faktiska genomsnittliga räntan man gett sina kunder föregående månad. 

Snitträntan säger mycket mer om vilken ränta banken faktiskt ger, än listräntorna. Listräntorna ska främst ses som ett utgångspris. 

Bankerna publicerar varje månad snitträntorna på sina hemsidor. 

 

Här var snitträntan lägst i juni

1. Landshypotek Bank: 1,10 %

2. Hypoteket: 1,28 %

3. SBAB: 1,34 %

4. ICA Banken: 1,41 %

5. SEB: 1,41 %

6. Danske Bank: 1,48 %

7. Nordea: 1,46 %

8. Ikano Bank: 1,49 %

9. Skandia: 1,50 %

10. Swedbank: 1,54 %

11. Länsförsäkringar: 1,54 %

12. Handelsbanken: 1,6 %

Källa: Compricer, bankernas hemsidor.

Fotnot: Vid tiden för publicering hade Ålandsbanken ännu inte publicerat sin snittränta för juni. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!