Det är alltid bra att spara till en buffert för oförutsedda utgifter. Och då är ett vanligt sparkonto den bästa metoden. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅNDet är alltid bra att spara till en buffert för oförutsedda utgifter. Och då är ett vanligt sparkonto den bästa metoden. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Det är alltid bra att spara till en buffert för oförutsedda utgifter. Och då är ett vanligt sparkonto den bästa metoden. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Enligt Riksbanken låg inflationen i juni på 1,7 procent – nära målet på två procent. Men pengarna sjunker i värde. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNEnligt Riksbanken låg inflationen i juni på 1,7 procent – nära målet på två procent. Men pengarna sjunker i värde. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Riksbanken låg inflationen i juni på 1,7 procent – nära målet på två procent. Men pengarna sjunker i värde. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

LISTA: Här får du bäst ränta på sparpengarna

Publicerad

Vanliga sparkonton är populära – men ger i dag rekordlåg avkastning.

Använd dem främst till buffertsparande, tipsar Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

– Kom ihåg att du förlorar pengar på sparkontot, säger han.

Här är expertens bästa tips.

Svenskarna är duktiga på att spara. Hushållen lägger i snitt undan drygt 15 procent av sin disponibla inkomst, enligt Swedbanks makrorapport Outlook. Och traditionella sparkonton är fortfarande populära – trots rekordlåga räntor.

Eftersom vi har inflation sjunker pengarna i värde för varje år. Det innebär att du förlorar pengar genom att sätta in dem på ett vanligt sparkonto.

 

LÄS MER: Smarta tips: Så ska du tänka med sparpengar 

 

Men:

– Sparkonton är bra för buffertsparande till oförutsedda utgifter eller till större kapitalvaror, som en bil eller semesterresa, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Fördelar och nackdelar med sparkonto

Det är den största fördelen med vanliga sparkonton: pengarna är trygga och lättillgängliga.

Den största nackdelen är den låga avkastningen.

– Därför är det viktigt att ha rätt förväntningar. Du väljer ett sparkonto för att det är pengar du är försiktig med och vill vara säker på att få tillbaka, säger Joakim Bornold.

 

"Ska det gå jämnt ut med inflationen på 1,5 procent måste räntan vara lika hög och det hittar man inte just nu", säger Joakim Bornold.Trots det är det värt att placera pengar man är rädd om på ett vanligt sparkonto.Foto: Pressbild

 

Han fortsätter:

– Därmed är det viktigt att se till att få så bra ränta som möjligt.

Hos storbankerna är räntan noll. Joakim Bornold tipsar därför om att undersöka mer nischade institut. Det kan vara Norwegian, Svea ekonomi eller Avida finans – där räntan visserligen är låg men högre än noll.

– Storbankerna ger inte mer skydd än någon annan och då är det värt att kolla hos nischaktörerna. Där får man lite högre ränta.

Jämför sparkonton – och kolla insättningsgarantin

Vilken bank som passar just dig beror på. Till exempel storleken på sparkapitalet och om det är viktigt med fria uttag – en del banker har begränsningar. Så jämför!

 

Det finns flera ställen på nätet där du kan jämföra olika aktörers sparräntor.Foto: Skärmavbild/Compricer

 

Men det viktigaste av allt är att se till att banken har insättningsgaranti. Det innebär att du alltid får tillbaka dina pengar upp till 950 000 kronor från staten, även om institutet går i konkurs.

 

LÄS MER: Här får du superränta – men riskerna är stora

 

Flera sparkonton utan insättningsgaranti erbjuder höga räntor – men då är också riskerna desto högre.

– Jag tycker inte ens att man ska titta på konton utan insättningsgaranti, säger Joakim Bornold.

Joakim Bornold om att spara: "Ta inga risker"

Eftersom inflationen nu är högre än räntorna är sparandet på traditionella sparkonton alltid en förlust. Nordnets sparekonom tipsar därför om att investera på annat håll om det rör sig om långsiktigt sparande.

– Men är det pengar du är försiktig med och kanske behöver en viss tid framåt: ta inte för stor risk. Vänd dig inte till aktier eller fonder. Om det är pengar man verkligen behöver får man ta att det är låg ränta, säger Bornold.

 

LÄS MER: FI vill stoppa bolagen som lovar superräntor 

 

Compricer kan du jämföra olika sparräntor utifrån dina behov. Tänk på att du även skattar 30 procent på räntan.

 

Här får du bäst sparränta

Ränta baserat på ett sparkapital på 50 000 kronor. Rörlig ränta, statlig inkomstgaranti och fria uttag.

1. Avida finans: 0,90 procent ränta, 450 kronor på ett år.

2. Svea ekonomi, Nordiska och AK spar: 0,85 procent ränta, 425 kronor på ett år.

3. Qliro, Collector bank, Aros kapital: 0,80 procent ränta, 400 kronor på ett år.

4. Santander, GCC capital, Hoist spa. Bluestep bank: 0,75 procent ränta, 375 kronor på ett år.

5. Seven day, Avanza, Bank Norwegian: 0,70 procent ränta, 350 kronor på ett år.

 

Ränta baserat på ett sparkapital på 200 000 kronor. Rörlig ränta, statlig inkomstgaranti, inkluderar även uttag som kostar.

1. Svea ekonomi: 1,15 procent ränta, 2 300 kronor på ett år, uttagsavgift 0,75 procent av uttaget belopp.

2. Santander: 1 procent ränta, 2 000 kronor på ett år, fria uttag men det tar 31 dagar att få ut pengarna. Santander erbjuder bara ränta över 100 000 kronor.

3. Bluestep bank: 0,95 procent ränta, 1 900 kronor på ett år, tolv fria uttag per år.

4. Avida finans: 0,90 procent ränta, 1 800 kronor per år, fria uttag.

5. Nordiska, TF bank, AK spar: 0,85 procent ränta, 1 700 kronor på ett år. Två fria uttag per år hos TF bank, obegränsat med fria uttag hos övriga två.

 

Källa: Compricer

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen