Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lista: Här är världens tio rikaste människor

Flera av de tio rikaste kommer från techvärlden, men det finns även ett namn från modebranschen.
Foto: Mark Lennihan / CHRISTOPHE ENA / FMB / TT NYHETSBYRÅN

Jeff Bezos, grundaren av Amazon, kan snart börja vänja sig vid titeln ”världens rikaste man” efter fyra år i toppen. 

Men vilka är de andra på listan? Vilka är egentligen världens tio rikaste människor? Och vem är tech-miljardären som gick från plats 35 till andraplatsen på ett år? 

Antalet dollarmiljardärer i världen i början av april 2021 var 2755, enligt Forbes. Av dessa var 493 nykomlingar på listan jämfört med i fjol, vilket innebär att någon ny har blivit miljardär var sjuttonde timme det senaste året. 

Intresset för denna rika minoritet är minst sagt stort. Varje år publicerar tidningen Forbes en lista över världens miljardärer på sin välkända ”World's billionaire list”. På ”Bloomberg billionaire index” kan man följa utvecklingen hos miljardärernas nettoförmögenheter i realtid.

Andelen kvinnor är liten på listan över världens dollarmiljardärer, och i topp tio finns i nuläget bara män. Elva på listan är dock franska Francoise Bettencourt Meyers, vars familj äger kosmetikföretaget L'Oreal. Hon är just nu världens rikaste kvinna. 

De tio just nu rikaste människorna i världen:

1. Jeff Bezos

Förmögenhet: 195 miljarder dollar

Jeff Bezos är grundare av och vd för det amerikanska e-handelsföretaget Amazon. Han grundade företaget 1994, och blev dollarmiljardär 1997. Det är nu fjärde året i rad Jeff Bezos rankas som rikast i världen av Forbes. Han har dessutom fastslagits vara världens rikaste person i modern historia. 

Jeff Bezos är grundare av Amazon.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

2. Elon Musk

Förmögenhet: 187 miljarder dollar

Elon Musk är grundare av, och vd för bilföretaget Tesla och rymdfartföretaget SpaceX. Han var med på Forbes lista över världens miljardärer för första gången 2012, men det var först 2020 som har tog sig upp i topp tio. Han gick då från att vara den 35:e rikaste i världen till den tredje rikaste på några månader. I januari 2021 tog han under en kort period över förstaplatsen av Jeff Bezos, vilket bland annat CNBC rapporterade om.

Elon Musk är grundare av Tesla och SpaceX.
Foto: BRITTA PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

3. Bernard Arnault

Förmögenhet: 151 miljarder dollar

Bernard Arnault är vd för det franska holdingbolaget LVHM Moët Hennessy. Bland underbolagen finns bland annat lyxmärken som Louis Vuitton, Dior och Givenchy. Som tredje rikast i världen efter två techmiljardärer är han just nu världens rikaste människa inom modebranschen. 

Bernard Arnault är vd för LVHM.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

4. Bill Gates

Förmögenhet: 146 miljarder dollar

Bill Gates är medgrundare av datorföretaget Microsoft, där han även var vd från starten 1975 till år 2000. I 2020 lämnade han även styrelsen i företaget, men har fortsatt rollen som rådgivare. Vid tillfället ägde han drygt 1,3 procent av Microsofts aktier, enligt CNBC, vilket också är den största källan till hans förmögenhet.

Bill Gates är grundare av Microsoft.
Foto: LUDOVIC MARIN / AP TT NYHETSBYRÅN

5. Mark Zuckerberg

Förmögenhet: 112 miljarder dollar

Mark Zuckerberg är medgrundare av, och vd för, sociala medieföretaget Facebook. Enligt Forbes ökade hans nettoförmögenhet kraftigt under 2020 efter att Facebooks aktier hade ökat med 80 procent, vilket kan ha att göra med att fler har vänt sig till sociala medier under pandemin. 

Mark Zuckerberg är grundare av Facebook.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

6. Larry Page

Förmögenhet: 105 miljarder dollar

Larry Page är medgrundare av internetföretaget Google. Han var vd på Google från starten 1998 fram till 2001 samt mellan 2011 och 2015. Mellan 2015 och 2019 var han vd för Googles moderbolag Alphabet.

Larry Page är grundare av Google.
Foto: Albin Lohr-Jones / TT NYHETSBYRÅN

7. Warren Buffett

Förmögenhet: 103 miljarder dollar

Warren Buffett är en amerikansk investerare och vd i företaget Berkshire Hathaway. Han äger även över 30 procent av företaget och har tjänat större delen av sin förmögenhet på det. 

Warren Buffett är grundare av Berkshire Hathaway.
Foto: Nati Harnik / TT NYHETSBYRÅN

8. Sergey Brin

Förmögenhet: 101 miljarder dollar

Sergey Brin är den andra medgrundaren av internetföretaget Google. Precis som Larry Page sitter han kvar som styrelsemedlem i moderbolaget Alphabet, efter att ha hoppat av från sin roll som president 2019.

Sergey Brin är grundare av Google.
Foto: LAURENT GILLIERON / AP TT / NTB SCANPIX

9. Steve Ballmer

Förmögenhet: 94 miljarder dollar

Steve Ballmer tog över som vd för Microsoft efter Bill Gates, efter att ha jobbat på företaget sedan 1980. Han hade rollen fram till 2014. Därefter köpte han det amerikanska basketlaget Los Angeles Clippers som han fortfarande äger. Han är även grundare av organisatioen USAFacts.

Steve Ballmer var vd för Microsoft.
Foto: Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN

10. Larry Ellison

Förmögenhet: 90 miljarder dollar

Larry Ellison är grundare av mjukvaruföretaget Oracle, där han även var vd mellan 1977 och 2014. 2012 uppmärksammades han för att ha köpt 98 procent av den Hawaiianska ön Lanai för 300 miljoner dollar, vilket bland annat CNBC rapporterade om. Det motsvarar ungefär 2,5 miljarder svenska kronor.

Larry Ellison är grundare av Oracle.
Foto: FMB / TT NYHETSBYRÅN

Källa: Bloomberg billionaire index 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!