Lista: De tjänade mest i din kommun 2015

Hur viktigt är det med hög lön? Natasha Miletik, 30, projektledare, Uppsala: "Det beror på allting om priserna stiger på allt annat som mat och livskostnader så är det viktigt med att lönen hänger med så att man inte behöver snåla."
Foto: Michaela Hasanovic
Mary Shade, 62, professor i dans, Texas och Andee Scott, 42, professor i dans, Florida: "Om man får högre lön än det vanliga genomsnittet så visar en forskning i Amerika att man inte blir så mycket gladare av det när den är högre, innebär bara mer stress. Lön som räcker till är bra så att man inte behöver oroa sig över pengar och att man kan köpa grejer. Fastän vi inte tjänar över 75 000 dollar så är vi glada över vår lön."
Foto: Michaela Hasanovic
Jonas Blom Ulvesjö, 26, student, Uppsala:"Skulle inte sälja mig själv för en hög lön och arbeta för någon chefsposition som säljer produkter som inte främjar vissa. Jag jobbar hellre för en mindre lön än för någon annan med för hög lön."
Foto: Michaela Hasanovic
Joakim Medin, 31, frilansjournalist och författare: "Viktigt, jag är frilansjournalist och om jag inte har en hög lön så kan jag inte bekosta mina saker som gör mitt jobb tryggare."
Foto: Michaela Hasanovic

Vill du ha ett spännande jobb med bra lön är finansbranschen ett hett tips. 

Särskilt finansmännens löner har ökat snabbt - finanskvinnorna har inte haft samma tur.

– Det finns fortfarande alltför stora oförklarade löneskillnader mellan män och kvinnor, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

Lönerna i finansbranschen är ofta både högre och ökar snabbare jämfört med andra branscher. Men det som lockade Johanna Kull, sparekonom på Avanza, var spänningen och bredden. 

– Det som sker på de finansiella marknaderna påverkar och påverkas ju av allt som sker i världen. Med andra ord ett drömjobb för en nyhetsjunkie som mig, säger hon.

På knappt tio år har lönerna i finansbranschen gått från att ligga 30 procent högre än jämföra branscher, till att ligga 70 procent högre, enligt Per Strömbergs, professor på Handelshögskolan i Stockholm, forskningsrapport “Since you’re so rich, you must be really smart”.

Ökat mer i finansbranschen

Innan Strömberg började med arbeta med rapporten trodde han att den häftiga löneutvecklingen berodde på att finansbranschen anställde de mest kompetenta och begåvade människorna - och var tvungna locka dem med de högsta lönerna.

Men enligt rapporten har inte den genomsnittliga intelligensen, sociala förmågan eller skolbetygen ökat mer i finansbranschen än i andra branscher.


LÄS OCKSÅ: Miljonerna regnar över kungabarnen


En förklaring kan i stället vara att branschen fått mer pengar - vilket gjort det möjligt att höja lönerna, har Per Strömberg berättat för SR Ekot.

– Man har helt enkelt haft tur att befinna sig i rätt bransch vid rätt tillfälle och kunnat rida på den här vågen, har Per Strömberg sagt till SR Ekot.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Andra får kämpa om hundralappar

Men finansbranschen präglas också av stora löneskillnader.

– Några har fått höga lönelyft, samtidigt som många fått kämpa om enstaka hundralappar, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

I fjol låg snittlönen för kvinnor som var chefer inom bank, finans och försäkring på 66 200 kronor i månaden, enligt SCB - medan männen tjänade 83 600 kronor i snitt. Kvinnliga revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare tjänar omkring 20 procent mindre än deras manliga kolleger.

– Det finns fortfarande alltför stora oförklarade löneskillnader mellan män och kvinnor, säger Ulrika Boëthius.

Så mycket högre löner har finansbranschen haft jämfört med andra branscher.

1992 33 procent

1994 45 procent

1996 45 procent

1998 49 procent

2000 54 procent

2002 55 procent

2004 54 procent

2006 63 procent

2008 66 procent

2010 67 procent

Källa: Rapporten ”Since you're so rich, you must be really smart” av Michael Böhm, Daniel Metzger, och Per Strömberg*.

FAKTA

INFO: går också att illustrera att finansbranschen dragit ifrån när övriga stått ganska still med inflationen.

2010 1,3

2011 2,6

2012 0,9

2013 0,0

2014 -0,2

2015 0,0

Experternas bästa lönetips

“Förberedelse är viktigt. Kolla lönestatistiken för att få reda på hur du ligger i förhållande till jämförbara grupper. Vilka lönekriterier finns, vilka egenskaper är det som företaget premierar? Förbered och finslipa dina argument inför förhandlingen. Kontakta ditt fackförbund innan för att bli coachad innan förhandlingen. Och byt jobb ofta Inget är så bra för löneutvecklingen som att byta arbetsgivare med jämna mellanrum. Fast man hade önskat att arbetsgivarna insåg att man förlorar värdefull kompetens på det här sättet och i stället agerade mer långsiktigt i sin lönesättning.”

Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

“Förbered dig med konkreta argument. Det räcker inte att med att säga att du är bra och förtjänar en högre lön. Skriv ned argumenten och träna på att framföra dem. Och var inte blyg, ingen blir gladare än arbetsgivaren om du lägger dig för lågt”.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!