Många svenskar fick ett rejält uppsving i sin inkomst under 2015 jämfört med året innan. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLMånga svenskar fick ett rejält uppsving i sin inkomst under 2015 jämfört med året innan. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Många svenskar fick ett rejält uppsving i sin inkomst under 2015 jämfört med året innan. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Anna-Karin Mattsson, lönerådgivare på Unionen. Foto: Unionen / UNIONENAnna-Karin Mattsson, lönerådgivare på Unionen. Foto: Unionen / UNIONEN
Anna-Karin Mattsson, lönerådgivare på Unionen. Foto: Unionen / UNIONEN

Lista: De höjde lönen mest – där du bor

Publicerad

Flera svenskar inom en rad branscher ökade sina inkomster med mångmiljonbelopp under förra året.

Det är många svenskar som fick ett rejält uppsving i sin inkomst under 2015 jämfört med året innan. På toppen av listan ser vi ökningar på mångmiljonbelopp, och flera hundra svenskar lyckades öka sin inkomst med över 500 000 kronor under förra året.

När Expressen ringer upp personer på listan berättar de att ökningarna bland annat handlar om olika former av bonusar, pensionsavgångar och rörliga ersättningar.

Maria Landeborn som är sparekonom på Skandia säger att flera personer förmodligen nått de mål som är uppställda för att få bonus.

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.Foto: PRESSBILD

– När det handlar om så höga löner är det ytterst sällan en grundlön som är så hög, det är nästan alltid bonusar på toppen, säger Maria Landeborn.

Flera faktorer i grunden

När vi lämnar miljonbeloppen säger Maria Landeborn att ökningarna här även kan bero på bonusar, eller högre löneförhöjningar.

– Konkreta säljjobb har ju ofta någon typ av rörlig ersättning där du får bonus beroende på hur mycket du säljer, säger hon.

Din inkomst kan också pendla kraftigt om du exempelvis varit barnledig året innan.

 

LÄS OCKSÅ: De tjänade mest i din kommun 2015 – sökbar lista

 

"Använd pengarna"

Joakim Bornold som är sparekonom på Nordnet berättar att de större typerna av bonusar ofta återfinns inom högre ledningspositioner, och även i samband med större affärer, IT, spelbranschen och mäklare och säljare.

– Egentligen alla roller där du har en stor möjlighet att påverka bolagets intäkter, säger Joakim Bornold och tilläger att "vi dödliga" i regel inte kan förvänta oss mer än 2-3 procent i löneförhöjning per år.

Han pekar även på startupföretag som snabbt lyckats få sina vinster att växa.

Joakim Bornold menar att det gäller att tänka strategiskt om man får en kraftig löneökning.

– Är det en engångshändelse tycker jag att man ska använda pengarna, kanske till att amortera av eller spara och bygga upp en buffert, säger Joakim Bornold.

Tipset: Var förberedd

Även om du inte når några miljonbelopp är det viktigt att sträva efter en god löneutveckling. Anna-Karin Mattsson som är lönerådgivare på Unionen poängterar att det finns flera situationer där du kan förhandla upp din lön, som årliga förhandlingar eller vid byte av arbetsplats.

– Ju mer du förbereder dig inför samtalet desto nöjdare blir du. Har du fått fler eller svårare arbetsuppgifter? Få en tydlig bild av vad du presterat under året och försök att vara så tydlig som möjligt, säger Anna-Karin Mattsson.

Ett annat tips är att jämföra sin anställning mot liknande tjänster för att se vad lönen ligger på, eller prata med vänner och bekanta som arbetar med samma sak.

– Fokusera inte på löneförhöjningen, fokusera på den lönenivå du ska ligga på. Känner man att man ligger efter när man jämför med statistiken ska man kanske ha lite högre lönekrav, säger Anna-Karin Mattsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen