Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lista: De höjde lönen mest – där du bor

Många svenskar fick ett rejält uppsving i sin inkomst under 2015 jämfört med året innan.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Anna-Karin Mattsson, lönerådgivare på Unionen.
Foto: Unionen / UNIONEN

Flera svenskar inom en rad branscher ökade sina inkomster med mångmiljonbelopp under förra året.

Det är många svenskar som fick ett rejält uppsving i sin inkomst under 2015 jämfört med året innan. På toppen av listan ser vi ökningar på mångmiljonbelopp, och flera hundra svenskar lyckades öka sin inkomst med över 500 000 kronor under förra året.

När Expressen ringer upp personer på listan berättar de att ökningarna bland annat handlar om olika former av bonusar, pensionsavgångar och rörliga ersättningar.

Maria Landeborn som är sparekonom på Skandia säger att flera personer förmodligen nått de mål som är uppställda för att få bonus.

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.
Foto: PRESSBILD

– När det handlar om så höga löner är det ytterst sällan en grundlön som är så hög, det är nästan alltid bonusar på toppen, säger Maria Landeborn.

Flera faktorer i grunden

När vi lämnar miljonbeloppen säger Maria Landeborn att ökningarna här även kan bero på bonusar, eller högre löneförhöjningar.

– Konkreta säljjobb har ju ofta någon typ av rörlig ersättning där du får bonus beroende på hur mycket du säljer, säger hon.

Din inkomst kan också pendla kraftigt om du exempelvis varit barnledig året innan.


LÄS OCKSÅ: De tjänade mest i din kommun 2015 – sökbar lista


"Använd pengarna"

Joakim Bornold som är sparekonom på Nordnet berättar att de större typerna av bonusar ofta återfinns inom högre ledningspositioner, och även i samband med större affärer, IT, spelbranschen och mäklare och säljare.

– Egentligen alla roller där du har en stor möjlighet att påverka bolagets intäkter, säger Joakim Bornold och tilläger att "vi dödliga" i regel inte kan förvänta oss mer än 2-3 procent i löneförhöjning per år.

Han pekar även på startupföretag som snabbt lyckats få sina vinster att växa.

Joakim Bornold menar att det gäller att tänka strategiskt om man får en kraftig löneökning.

– Är det en engångshändelse tycker jag att man ska använda pengarna, kanske till att amortera av eller spara och bygga upp en buffert, säger Joakim Bornold.

Tipset: Var förberedd

Även om du inte når några miljonbelopp är det viktigt att sträva efter en god löneutveckling. Anna-Karin Mattsson som är lönerådgivare på Unionen poängterar att det finns flera situationer där du kan förhandla upp din lön, som årliga förhandlingar eller vid byte av arbetsplats.

– Ju mer du förbereder dig inför samtalet desto nöjdare blir du. Har du fått fler eller svårare arbetsuppgifter? Få en tydlig bild av vad du presterat under året och försök att vara så tydlig som möjligt, säger Anna-Karin Mattsson.

Ett annat tips är att jämföra sin anställning mot liknande tjänster för att se vad lönen ligger på, eller prata med vänner och bekanta som arbetar med samma sak.

– Fokusera inte på löneförhöjningen, fokusera på den lönenivå du ska ligga på. Känner man att man ligger efter när man jämför med statistiken ska man kanske ha lite högre lönekrav, säger Anna-Karin Mattsson.

FAKTA

Anna-Karin Mattsson, lönerådgivare på Unionen, ger sina bästa tips inför löneförhandlingen:

1 Var påläst och väl förberedd, det ökar chanserna att chefen lyssnar på dig.

2 Var lösningsorienterad, öppen och prestigelös. Ställ mycket frågor och lyssna, det skapar förtroende.

3 Var lite envis och tjatig. Gå igenom allt. Det finns alltid en lösning båda parter kan acceptera. Ge inte upp så lätt.

Och det här ska du undvika:

1 Jämför dig inte med andra. Du kan framstå som oprofessionell och avundsjuk.

2 Ställ inte ultimatum om du inte har för avsikt att genomföra dem.

3 Chefer och arbetsgivare brukar inte vara mottagliga för känslosamma argument om din egna personliga ekonomi.

Taxerad förvärvsinkomst är det som kvarstår av inkomst från tjänst respektive näringsverksamhet efter att allmänna avdrag gjorts.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!