Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lista: Aktierna som rusade och rasade 2018

Lastvagnstillverkaren Volvo rasade på börsen förra året. Foto: MAGNUS PAJNERT / VOLVO TRUCKS
Börje Ekholms Ericsson släppte under hösten en stark rapport, den tredje i rad. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M, och vd Karl-Johan Persson, har flera utmaningar att brottas med. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Förra året var svängigt på börsen, med ett tilltagande ras under hösten.
Här är några av storbolagen som rasade – och några storbolagsaktier som stod pall. 

Swedish Orphan Biovitrum (SOBI): + 81 %

Bäst bland de 30 största bolagen under året har specialistläkemedelsaktien Sobi gått. Aktien har tappat rejält sedan kurstoppen september – som mest var aktien upp med nästan 160 procent förra året – men summerar ändå till en uppgång på 70 procent. 

I november fick Sobi och schweiziska Novimmune läkemedlet Gamifant godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Och bara någon vecka förvärvade bolaget rättigheterna till läkemedlet Synagis av Astrazeneca – en affär som beskrivits som den största någonsin av ett svenskt läkemedelsbolag. Men bakom uppgången kan uppköpsrykten ligga, något analytiker spekulerat kring en tid

Di TV: Analytikern om Sobi: "Ett positivt köp" 

Elekta: + 60 %

När börsen skakat har förvaltare blickat mot konjunkturokänsliga bolag, och ett sådant är strålterapibolaget Elekta. Aktien har stått emot höstens nedgång bra och fick en extra skjuts i början av december på nyheten att bolagets så kallade "strålkanon" Unity har godkänts av USA:s läkemedelsmyndighet FDA. 

Di TV: "Därför är Elekta spännande" 

Ericsson: + 42 %

För bara något år sedan var Börje Ekholm utskälld – nu hyllas telekomjätten Ericssons vd istället som mannen som lyckats påbörja vändningen för det tidigare sorgebarnet Ericsson. I oktober vände telekombolaget till vinst i och med att man för tredje kvartalet i rad släppte en överraskande stark rapport. Det visar att de åtgärder som Börje Ekholm sjösatt, som kostnadsbesparingar och investeringar i forskning och utveckling, börjar ge resultat. Ericsson kan dessutom gynnas av kinesiske konkurrenten Huaweis problem på framför allt den amerikanska marknaden och av omställningen till 5G-tekniken. 

LÄS MER: Rådslaget med hustrun avgjorde Ericssonchefens framtid 

Samtidigt varnade Ericsson för att det kvartal som normalt är bolagets starkaste, fjärde kvartalet, kommer bli lite svagare än väntat. Det skulle kunna tala för att mycket av glädjen kring aktien tagit ut i förskott. Dessutom hänger hotet om betydande korruptionsböter över bolaget. 

LÄS MER: Superstark rapport från Ericsson

Avanza Bank: + 24 %

Nätmäklaren Avanza Bank släppte i oktober en kanonrapport, och belönades rikligt på börsen för det. Samma dag som rapporten för det tredje kvartalet släpptes skickade investerare upp aktien med 16 procent. Såväl rörelseresultat som rörelseintäkter och marginal steg medan kostnaderna ökade långsammare. Även om aktien tappat nära 15 procent den senaste månaden är facit för 2018 en uppgång med 24 procent. 

LÄS MER: Claes Hemberg lämnar Avanza Bank 

Betsson: + 20 %

Spelbolaget Betssons aktieägare var länge vana vid rapportbesvikelser och förra året sänktes dessutom utdelningen.  Men i det tredje kvartalet förbättrades resultatet rejält samtidigt som intäkterna var högre än väntat. Bolaget har en nygammal vd, Pontus Lindwall, som påbörjat ett effektiviseringsarbete för att vända bolaget. 

Förlorare

Oriflame: -42 %

Sminkbolaget Oriflame tillhör börsårets absoluta förlorare bland storbolagen. Aktien fick en riktig smäll i samband med rapporten för bolagets första kvartal, som kom in under förväntningarna och där Oriflame medgav utmaningar på den viktiga ryska marknaden. På en dag föll aktien med över 18 procent. 

Aktien har sedan inte behandlats väl i börsoron. På bara en månad har aktien rasat med 15 procent. 

LÄS MER: Fortsatt skakigt på ryska marknaden för Oriflame 

Munters: - 38 %

Fuktbolaget Munters har haft ett turbulent år, och med sämre marginaler och utebliven tillväxt i framtidshoppet Data Center. Den 19 december meddelades att vd John Peter Leesi lämnar sin roll som vd för bolaget med omedelbar verkan. Men redan innan det var bolagets aktie ned med 40 procent sedan 2018 års början. 

LÄS MER: "Munters inte i det skick priset visade" 

Boliden: -37 %

Grivbolaget Boliden har haft en tung höst. Efter en svagare delårsrapport än väntat föll aktien med 14 procent på en enda dag i oktober. Boliden är ett konjunkturkänsligt bolag som drabbas hårt i tider av konjunkturoro. 

Volvo: - 26 %

Volvo släppte en fin rapport för tredje kvartalet, med ökad orderingång (en siffra som nervösa analytiker tittade lite extra på för att få ett hum om framtiden) på hela 26 procent. Vd Martin Lundstedt kallade kvartalet för "det bästa någonsin". 

LÄS MER: Väntat vinstlyft från Volvo 

 Ändå föll aktien på rapporten, och det i en allmän oro för konjunkturkänsliga bolag. På så sätt för Volvo en kamp mot klockan: räcker prishöjningar, nya modeller, god fart i USA och Europa för att klara målet om 10 procents marginal över en konjunkturcykel, innan konjunkturen vänder ned?

Samtidigt tvingas Volvo avsätta sju miljarder för att åtgärda de problem som upptäckts med avgasreningen i lastbilar och bussar, och som tillkännagavs i oktober. 

H&M: -26 %

H&M har problem, och det har stått klart sedan länge. Kursen steg under hösten, delvis tack vare köp från ordförande Stefan Persson och förhoppningar om att skutan är på väg att vända, men sedan har aktien pressats. I september släppte bolaget en spretig rapport för bolagets tredje kvartal. Onlineförsäljningen steg med 32 procent och den viktiga bruttomarginalen var bättre än väntat. Å andra sidan ökade kostnaderna med 13 procent (till följd av logistikproblem) och varulagren sväller fortfarande. 

Koncept som & other stories, COS Arket och nu senast Afound är tänkta att rädda koncernen. Men fortfarande handlar väldigt mycket i H&M om just huvudkonceptet H&M, och därför vill analytiker se att även försäljningen i befintliga butiker på gamla marknader ökar. Den försäljningssiffra som bolaget släppte i mitten av december var helt okej, ändå föll aktien i en allmän oro för klädbolagen (då konkurrenten Asos vinstvarnade). Inför rapporten i januari väntas bolaget tvingas sänka utdelningen. 

Viktigt för sparare att komma ihåg är dock att mycket av utvecklingen i H&M-aktien handlar om storägarna, däribland ordförande Stefan Persson, väljer att köpa mer eller inte. 

Bankerna: 

Bankerna har haft en minst sagt turbulent höst. Underliggande positiva trender som stigande räntor (som bör förbättra räntenettot) och ökad företagsutlåning har överskuggats av bankernas egna utmaningar. 

Swedbank blev under året indragen i penningtvättshärvan i Estland med koppling till Danske Bank. SEB drogs in i skattehärva i Tyskland och i Handelsbanken rapporterades kränkningar på handlargolvet och plötslig vd-sorti. Få har väl missat att 2018 var året då Nordea flyttade till Helsingfors. 

Utöver detta har flera av bankerna, kanske främst Handelsbanken och Nordea, problem med höga kostnader. Dessutom pressas bolånemarginalerna av ny konkurrens. 

SEB: - 12 %

Handelsbanken: - 14 %

Swedbank: - 1,4 %

Nordea: - 25 %

LÄS MER: Handelsbankens vd får lämna 

LÄS MER: Efter Riksbankens besked: Swedbank höjer boräntan 

LÄS MER: SEB pekas ut i enorm skattehärva i Tyskland 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!