Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linnea, 20, tog sms-lån för att resa till Thailand

Linnea, 20, beslutar sig för att förändra sitt liv i kvällens lyxfällan
Linnea lägger stora summor på smink.
Linnas pojkvän Olof oroar sig över hennes ekonomi.

Deltidsarbetande studenten Linnea, 20, bränner sina pengar på resor, skönhet och fester. 

Hon har hamnat hos Kronofogden och pojkvännen Olof fruktar för deras gemensamma framtid.  

– Det är en enorm ångest, det känns ibland som att det inte är någon ljusning på det hela, säger Linnea i kvällens "Lyxfällan". 

I kvällens avsnitt av "Lyxfällan" på TV3 träffar vi Linnea, 20, från Malmö som pluggar till undersköterska och jobbar som telefonförsäljare. Hennes inkomst är knapp men Linnea älskar att kosta på sig smink, skönhetsbehandlingar och fester. 

När Linnea fyllde 18 år fick hon tillgång till 90 000 kronor genom barnpension – efter ett år var pengarna slut. För att hålla igång livsstilen tog hon snabblån och krediter. Linnea prioriterar prylar och har tagit sms-lån för att resa till Thailand. När Lyxfällan rycker in backar hon 20 800 kronor i månaden och har flera skulder hos Kronofogden. 

 – Det är en enorm ångest, det känns ibland som att det inte är någon ljusning på det hela. Att det förföljer en resten av livet, säger Linnea i programmet. 

Hotar relationen till pojkvännen 

Drömmen om att flytta ihop med pojkvännen Olof ser allt mer hopplös ut.

– Om hon inte lyckas sätta in sig på rätt bana kommer vår framtid inte att se så ljus ut. då kan den nog dala på rätt nedåt i så fall, säger han.

Programledaren tycker att Linnea är både barnslig och nonchalant. 

– När det kommer till pengar är hon urusel, hon är naiv och dessutom vill hon inte se sannigen i vitögat, säger Patrick Grimlund. 

 När Linnea ser sina skulder blir hon  förfasad. 

– Det vände sig i magen, vad sjutton har jag hållit på med? 

Svårt att sluta med alkoholen 

Linnea berättar att hon hamnat på akuten till följd av drickandet och att hon sagt till sig själv att hon ska sluta, men att hon faller tillbaka. 

– Det har förstört mer än det har gett. 

Hon kommer överrens med coachen Philip om att börja gå på möten för anonyma alkoholister. 

När programledarna tittar närmare på Linneas ekonomi ser de att hon bränner närmare 180 000 kronor per år. 

– Leva för dagen. Det är väldigt korkat. Men det är inte den jag vill vara i framtiden. Det är något jag får jobba för varje dag, och det börjar nu, säger Linnea. 

Linnea: "Det var värt det"

Nu, efter programmet, berättar Linnea att det gått bra att följa budgeten och att hon slutat att dricka.   

– Jag var med också för att våga visa lite sårbarhet, att det kan blir bättre om man bara anstränger sig lite och får mycket hjälp på vägen.

 

"Lyxfällan sänds ikväll 20.00 på TV3"

Hit kan du vända dig

Om du har problem med alkohol kan du vända dig till den ideella gruppen Anonyma Alkoholister (AA). Här ges du möjlighet att tillfriskna från din sjukdom genom AA:s tolv steg och delar dina erfarenheter/får stöd från andra drabbade. Som deltagare är det frivilligt att dela med sig eller bara lyssna. AA bygger helt på frivillighet och anonymitet och det enda som krävs är en önskan att sluta dricka. 

 

 

 

 

 

Så ska Linnea vända ekonomin

Sluta slösa pengar på shoppande, festande och resor. 

Börja betala av på sina skulder och lära sig följa en budget

Inse att hon är vuxen och börja ta ansvar för sin ekonomi 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!