Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linda fick sitt ansikte id-kapat av bedragare

"Jag såg väl väldigt ärlig ut eller kanske väldigt vanlig, inte stack ut", säger Linda Frisk.
Foto: Privat
Foto: TT

Linda Frisk, 39, trodde knappt att det var sant.

Men hennes ansikte hade id-kapats av en misstänkt bostadsbedragare.

I en annan del av Sverige såg Telma Gudbjörnsdottir Lindas förtroendeingivande ansikte - men lyckades genomskåda bluffen.

Telma Gudbjörnsdottir, 25, i Bua på Västkusten var på jakt efter en bostad åt sin pojkvän via sociala medier.

Hon sökte en lägenhet i Varberg och plötsligt blev hon kontaktad via nätet av Linda Olofsson som påstod sig ha en lägenhet inne i Varberg.

Bilden på nätet av Linda Olofsson ingav förtroende.

– Hon skrev att det rörde sig om en trerummare för 4 600 kronor i månaden. Jag tyckte redan från början att det var något skumt med erbjudandet. Det lät nämligen alldeles för billigt för att vara i Varberg, säger Telma Gudbjörnsdottir till Dina Pengar.

Personen, som tagit kotakt på Facebook och kallade sig för Linda Olofsson beskrev den fina lägenheten och berättade att Telma kunde se den på nätet.

Frågade efter lösenord

Men för att få se den attraktiva trerummaren var Telma tvungen att registrera sig på Lindas databas.

Efter flera turer där de mejlade fram och tillbaka ville Linda plötsligt även ha Telmas lösenord för att kunna genomföra registreringen.


LÄS OCKSÅ: Knepet – för att slippa id-kapning


En reporter från SVT Halland, som jobbade med att avslöja den misstänkta bostadsbluffen, hade googlat och lyckats hitta den rätta Linda.

Och det var först vid telefonsamtalet från SVT som Linda blev vare att någon stulit hennes bild för ett bedrägeriförsök.

– En absurd upplevelse. Jag har bott i Göteborg i tio år så jag skulle kunna bli igenkänd på Västkusten, säger Linda Frisk upprört.

– Först reagerade genom att skratta åt det, eftersom det var så sjukt. Men nu när jag tänkt efter ett tag så undrar jag vad som hade hänt om någon hade blivit riktigt arg och känt igen mig som en bedragerska.

Telma Gudbjörnsdottir såg Lindas bild på nätet.

Varför trodde du att bedragaren valde ut dig?

– Jag såg väl väldigt ärlig ut eller kanske väldigt vanlig, inte stack ut, säger Linda Frisk.

Lindas bild stals på nätet

Bilden på Linda Frisk låg sedan tidigare ute på nätet och det var därifrån den som misstänkte bedragaren plockat bilden.

– I dag ser jag inte ut så där, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Mia, 36, chockas av Comhems våldsporr


Polisen varnar nu för den här typen av bedrägeriförsök.

– Hantera dina lösenord och din personliga information som pengar. Du lägger inte dina kontanter under en sten i parken och förväntar dig att pengarna ligger kvar till dagen efter. Hantera dina lösenord som ett värdeföremål, säger Magnus Lindegren, chef på bedrägerisektionen i polisregion väst till SVT Halland.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!