Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lind om köpet: ”Avgörande att säkra lokal journalistik”

Kulturminister Amanda Lind i Härnösand på måndagen.Foto: Patrick Sjöö
Kulturminister Amanda Lind.Foto: Patrick Sjöö

I fredags blev det känt att Bonnier köper krisande Mittmedia tillsammans med norska Amedia. 

Därmed blir Bonnier ägare till 28 lokaltidningar i Mellansverige. 

Nu kommenterar kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) för första gången köpet. 

– Framförallt är det helt avgörande att vi säkrar lokal journalistik, säger hon. 

I flera veckor pågick en intensiv budstrid mellan Bonnier och den norska mediekoncernen Polaris tillsammans med VK och NWT om vem som skulle ta över Mittmedia.

Expressen träffade i dag Amanda Lind i Härnösand där hon talade vid firandet av medaljörerna från draghunds-VM.

Amanda Lind: ”Har sagt att vi ska stärka mediestödet”

– Framför allt är det helt avgörande att vi säkrar lokal journalistik och att det finns en granskande journalistik i hela landet. Nu kommer den här affären att granskas i sedvanlig ordning av Konkurrensverket, men vi har en ny mediepolitik som är på plats och vi har sagt att vi ska stärka mediestödet, säger Amanda Lind till Expressens utsände Patrick Sjöö. 

Hur påverkar den här affären, att Bonnier ska äga 28 tidningar i hela Sverige? 

– Det är en sak som Konkurrensverket måste bedöma. Jag konstaterar att vi har haft liknande situationer med mediebolag som har ägt väldigt många medier. 

– Det är viktigt att vi har en tradition i Sverige av att det finns många olika färger på ledarsidorna och att det finns en respekt från mediebolagens sida mot medieredaktionernas oberoende. 

 

”Det viktigaste är att journalistiken är fri”

Amanda Lind får frågan om debatten kring ägarkoncentration inom medierna nu är överspelad med tanke på de nya globala tech-jättarnas intåg på annonsmarknaden. 

– Det kommer alltid att finnas frågor att diskutera men det viktigaste är att journalistiken är fri, oavsett hur ägarförhållandena ser ut. 

Varför har Miljöpartiet aldrig haft en ledarsida i svensk dagspress? 

– Det kan man klart fråga sig. Men de här tidningarna har ju en ägartradition där Miljöpartiet inte haft ägarskap i tidningarna, säger Amanda Lind. 

Här är några av tidningarna som Bonnier tar över

Några av de sammanlagt 28 lokala dagstidningar som Bonnier tar över är Örnsköldsviks Allehanda, Bärgslagsbladet, Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Västmanlands Läns Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Ljusnan, Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Hela Hälsingland, Länstidningen Östersund, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Östersunds-Posten och Dala-Demokraten. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!