Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lillebror stängs ute från Siba-familjens maktbolag

Victor Bengtsson.Foto: Siba
Fabian Bengtsson.Foto: SEBASTIAN EKSTRAND / SEBASTIAN EKSTRAND
Martin Bengtsson.Foto: Resurs Holding.
Bengt Bengtsson avled i höstas.Foto: Lasse Linden

1,3 miljarder kronor.

Det är arvet efter Bengt Bengtsson, hemelektronikbolaget Sibas vd under många år, som dog i höstas.

Men barnen behandlas inte lika i företagarens testamente.

Yngste brodern Victor får i framtiden inga aktier i familjens maktbolag Waldir – som sedan i somras kontrolleras av hans äldre bröder Martin och Fabian.

Bengt Bengtsson avled i september i fjol efter en kortare tids sjukdom, 77 år gammal. 

1961 tog han över sin pappa Folke Bengtssons företag Siba, och han byggde med tiden upp det till ett av de ledande hemelektronikbolagen i Sverige.

Men konkurrensen från Mediamarkt, Elgiganten och nätförsäljning slog hårt mot Göteborgsbolaget, som gjorde nästan 700 miljoner kronor i förlust under åren 2008 till 2017.

2011 köpte familjen Bengtsson aktierna i Netonnet genom sitt maktbolag Waldir. I dag har varumärket Siba helt ersatts av Netonnet. 

Men vinsterna på försäljning av elektronik är fortsatt små. De stora pengarna gör familjekoncernen i stället på konsumentkrediter och försäkringar av elektronik.

Bengt Bengtsson lämnade efter sig hustrun Eva och de fyra barnen Martin, 48, Fabian, 46, Victor, 37, och Isabel, 33.

Kidnappades

Mest känd är Fabian Bengtsson efter att han kidnappades år 2005. Kidnapparna placerade honom i en specialkonstruerad låda i en lägenhet i centrala Göteborg och krävde en lösensumma på 50 miljoner kronor. 

Fabian Bengtsson.Foto: SEBASTIAN EKSTRAND / SEBASTIAN EKSTRAND

Men det slutade lyckligt. Efter 17 dygn i lådan släpptes Fabian Bengtsson fri, och kidnapparna kunde gripas.

I dag bor Fabian Bengtsson, liksom syskonen Martin och Isabel, nära föräldrahemmet i det exklusiva villaområdet Hovås i Göteborg. Yngste brodern Victor, som tidigare arbetade för Siba i Norge, har däremot flyttat till Stockholm.

Arvet efter pappa

Nu, tre månader efter Bengt Bengtssons död, står det klart vilket arv han lämnar efter sig.

Bengt Bengtsson ägde hälften av åtta samtaxerade fastigheter i Hovås, med ett taxeringsvärde för 2017 på närmare 19 miljoner kronor. 

Han var också ensam ägare av en fastighet på Orust och hälftenägare av en fastighet i Spanien.

Vidare hade Bengt Bengtsson fonder och pengar på banken till ett värde av cirka 165 miljoner kronor. Alla dessa tillgångar är värda totalt cirka 187 miljoner kronor sedan skulder dragits av.

Men hans i särklass största tillgångar utgjordes av aktier i familjebolagen Waldir AB, och AB Remvassen på 1,1 miljarder kronor. 

Yngste sonen stängs ute från maktbolaget

Hela denna förmögenhet – totalt nästan 1,3 miljarder kronor – ärvs av hustrun Eva Bengtsson. Vid hennes död är barnen arvingar – med ett undantag.

I ett tillägg till sitt inbördes testamente skriver Bengt och Eva Bengtsson att sonen Victor inte ska få några aktier i familjens maktbolag Waldir.

Redan månaderna före Bengt Bengtssons död ändrades maktförhållandena i maktbolaget Waldir. Inriktningen var att ge de båda äldre sönerna makten över familjeimperiet i Göteborg.

Bengt Bengtsson avgick den 11 juni som vd och styrelseordförande. Fabian fick rollen som ordförande medan Martin blev vd. 

– Martin är enormt duktig med allt som har med siffror att göra och jätteanalytisk. Det är ju Fabian också men han är intresserad av marknadsföring och varumärkesdelen. De kompletterar varandra enormt bra, har Netonnets marknadsansvariga Nora Ay tidigare sagt.

Yngste sonen Victor lämnade däremot bolagets styrelse den 31 augusti.

Makten till de äldre bröderna

Den 5 juni ägde Bengt och Eva Bengtsson 44 procent av aktierna. Sönerna Martin, 48, och Fabian, 46, och dottern Isabel Bengtsson, 33, ägde 18,5 procent var.

Den 30 augusti minskade Bengt och Eva Bengtsson då sitt innehav till knappt 9 procent.

Martin och Fabian Bengtsson hade nu 25,5 procent per person – sammanlagt 51 procent. Dottern Isabel ägde 24,5 procent. 

Isabel Bengtsson var under en period e-handelschef på Siba.Foto: Siba

Yngste sonen Victor Bengtsson, 37, som tidigare inte haft någon post, fick 15,6 procent av aktierna.

Men den 5 september – 16 dagar innan Bengt Bengtsson avled – minskade Victor Bengtssons andel till 11,6 procent, samtidigt som Bengt och Eva Bengtssons andel ökade till 12,8 procent.

Expressen har sökt syskonen Bengtsson för en kommentar.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!