Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ligorna slår till i julhandeln – polisen går ut med varning

Julhandeln väntas i år omsätta nästan 80 miljarder kronor.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LENNART REHNMAN
Julen är även ficktjuvarnas högtid.Foto: LASSE SVENSSON
Foto: LASSE SVENSSON

Julhandeln går in i slutspurten.

Då gäller det att se upp för bedragarna – oavsett om du shoppar i butiker eller online.

Nätskojare, kontokapare och vanliga ficktjuvar härjar som värst nu.

– Se upp med falska hemsidor, man kan både bli lurad på sitt köp och riskera att kortuppgifterna hamnar i orätta händer, säger Lotta Mauritzson, samordnare vid polisens nationella bedrägericenter.

Enligt HUI Research, tidigare Handels utredningsinstitut, kommer årets julhandel slå nytt rekord med en omsättning på 79,8 miljarder kronor.

Många vill vara med och dela på kakan – och det är inte bara seriösa aktörer. Så här års är det högsäsong för kriminella ligor och nätbedragare.

Eftersom allt fler handlar sina julklappar på nätet är det också här de fula fiskarna dyker upp i stim. Är du inte vaksam finns risken att du går på en blåsning.

Kolla recensioner av sidan först

– Något som dök upp i Europa förra året var de falska hemsidorna, och det kan man befara även i år. Det gäller för konsumenten att vara vaksam på dem, förklarar Lotta Mauritzson vid polisens bedrägericenter.

Webbsidorna som erbjuder allt mellan himmel och jord kan se proffsiga och seriösa ut vid en första anblick. Men har man inte handlat på sidan förut bör man vara lite skeptisk.

Lotta Mauritzson, samordnare vid polisens nationella bedrägericenter.Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN

Ett bra sätt är att kolla vilka kontaktuppgifter företaget uppger på sidan.

– Om man till exempel har en vanlig hotmailadress på kundservice ska man vara misstänksam. Det är inte många seriösa företag som har det, varnar Lotta Mauritzson.

Att första kolla recensioner och bara handla på sidor med tvåstegscertifiering är också effektivt.

Är det en bluffsida är risken stor att man aldrig får varan man beställt och betalat för med sitt kort. Dessutom kan dina kontouppgifter föras vidare eller säljas på svarta marknaden. Sedan kan någon annan handla på ditt kort.

– Utanför EU kan man ofta handla på kort utan bank-ID eller liknande. Det räcker att uppge kortnumret och säkerhetskoden som står på kortet, uppger Mauritzon.

Gillar när mycket folk är i rörelse

Även i den fysiska handeln i köpcenter och butiker ökar den kriminella aktiviteten när det närmar sig jul.

Polisen varnar för ficktjuvar i trängseln. Det finns ligor med  kringresande ficktjuvar som jobbar i team och snabbt länsar handväskor och rockfickor på värdesaker.

Foto: LENNART REHNMAN
När mycket folk är i rörelse, som i julhandeln, passar ficktjuvarna på.Foto: LENNART REHNMAN

Det förekommer också att tjuvarna först tar reda på koden genom att kika över axeln på någon som handlar med sitt kort. Sedan ser man exempelvis till att stöta ihop med personen och stjäl kortet.

– Ju mer folk som är i rörelse, desto större marknad har de här tjuvarna, konstaterar Lotta Mauritzon som även höjer ett varningens finger för falska insamlingar så här års.

– De förekommer främst via olika Facebookgrupper och brukar dyka upp vid högtiderna. Det är behjärtansvärt att skänka, men man bör fundera på vem pengar går till.

Så handlar du säkert i julruschen

• Handla bara på säkra webbsidor – kolla recensioner och använd sidor som har 3D Secure eller annan tvåstegsidentifiering.

• Spara inte dina kortuppgifter i olika appar.

• Använd bankens säkerhetslösning för ditt bankkort, sätt spärr för internetköp och öppna det när du vill näthandla.

Eller använd ett särskilt kort när du vill handla på nätet. På så vis kan du begränsa summan som finns på kortet alternativt använda ett kreditkort.

Är du ute i julhandeln: Tänk på var du förvarar din plånbok och ha den inte i bakfickan eller i en väska på ryggen.

Om du blir av med ditt kort, eller om du misstänker att dina kortuppgifter kommit i orätta händer – kontakta din bank för att spärra kortet, och anmäl därefter till polisen.

Källa: Polisen

Tänk på detta när du shoppar online

Använd kända och etablerade betalningstjänster.

Använd inte betalkort på nätet när du är ansluten till öppna nätverk eller osäkra trådlösa nätverk.

Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.

  Du kan kontrollera företag som säljer på nätet via Bolagsverket.

 Var vaksam på erbjudanden som är för bra för att vara sanna, till exempel oanvända märkeskläder till ett betydligt lägre pris än i affären – det kan handla om stöldgods.

Källa: Polisen

TV: Därför nobbar många Årets julklapp

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!