Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna vill göra upp om ränteavdrag

Men då handlar det om att samtidigt sänka skatterna på arbete, säger Jan Björklund till Di.
Foto: Pelle T Nilsson/IBL
För räntekostnader över 75 000 kronor sänks avdragen till 20 procent redan nästa år i Liberalernas förslag.
Foto: Mikael Sjöberg

Liberalerna kan tänka sig att förhandla med regeringen om ränteavdragen.

I den kommande skuggbudgeten föreslår partiet en nedtrappning av de kritiserade avdragen, skriver Di.

– Men då handlar det om att samtidigt sänka skatterna på arbete, i så fall är vi beredda att diskutera detta, säger Jan Björklund till tidningen.

Enligt Liberalernas förslag ska ränteavdragen trappas ned med 1 procentenhet per år i tio år, vilket innebär en minskning från dagens 30 till 20 procent.

– Det är svåra beslut som politiker måste kunna ta. Ingen kommer att kunna skylla på att Riksbanken inte har varnat den dagen kraschen kommer, säger Jan Björklund till Di.

För räntekostnader över 75 000 kronor sänks avdragen till 20 procent redan nästa år i Liberalernas förslag.

C, V, MP och S-distrikt kritiska

Liberalerna ska enligt Di vara första parti som går fram med ett skarpt budgetförslag om att trappa ner avdragen. Men många fler har varit kritiska.

Ränteavdragen har redan kritiserats hårt av de två stora socialdemokratiska distrikten Stockholm och Skåne, samt Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Och inför de nu nedlagda bostadssamtalen gjorde Centerpartiet gemensam sak med V och MP, då de öppnade för att diskutera en nedtrappning av ränteavdraget.

SVT Nyheter har tidigare visat att det framför allt är de redan rika som tjänar på ränteavdragen, som är en statlig subvention på cirka 30 miljarder per år.

Magdalena Andersson: "Intresserad av andra vägar"

Liberalerna ska i och med förslaget vara redo att gå emot Moderaterna, som har sagt tydligt nej till nedtrappning.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att en nedtrappning av ränteavdragen inte är aktuella under 2017.

– Hittar man andra vägar att få ner hushållens skuldsättning och bostadspriserna är vi intresserad av andra vägar. Vi har bland annat infört amorteringskrav och ska se hur de utvecklar sig. Men om den här utvecklingen fortsätter och blir ohållbar då måste vi överväga ytterligare åtgärder för att dämpa utvecklingen. Ränteavdragen är en sådan metod, skuldkvotstak ett annat som diskuterats, sa hon i början av september.Jan Björklund: "Sänk skatterna på arbete"

Men nu vill alltså Liberalerna förhandla med regeringen om saken. På ett villkor: skatterna ska sänkas, så att påverkan på privatekonomin pareras.

– Men då handlar det om att samtidigt sänka skatterna på arbete, i så fall är vi beredda att diskutera detta, säger Jan Björklund till Di.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!