Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna: Sänk föräldraledigheten med fyra månader

Liberalernas ungdomsförbunds ordförande Joar Forssell vill knyta föräldraledigheten till individ.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Liberalerna vill sänka föräldraledigheten med fyra månader.Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Nyligen röstade riksdagen ja till nya regler för föräldrapenningen – men nej till att dagar inte ska kunna lämnas över till den andra partnern.

SD vill inte ändra föräldrapenningen, medan L vill korta ned ledigheten och knyta den till person.

– Försäkringar ska gå till individ, inte kollektiv, säger Joar Forssell på Liberalernas ungdomsförbund. 

I Expressen TV debatterade Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna med Liberalernas ungdomsförbund Luf om föräldrapenningen.

Nyligen röstade riksdagen igenom att även bonusföräldrar får ta ledigt. Beslutet börjar gälla från och med 1 juli nästa år, med vissa övergångsbestämmelser. 

En annan del av propositionen var ett förslag om att dagar med föräldrapenning på grundnivå inte ska kunna lämnas över till den andra partnern.

Liberalerna: ”Låser in kvinnor i strukturer” 

Det förslaget fick nej i riskdagen – men Liberalerna är fortsatt positivt till propositionen.

– Det är olika förväntningar på män och kvinnor i arbetslivet, och i hemmet. Att man i den kontexten att då tar skatt från en massa människor, och sedan subventionerar den typen av familjebildning gör att man låser in kvinnor i de strukturerna, säger Liberalerna ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell och fortsätter:

– Vi vill i stället att man ser till att göra med föräldraförsäkringen som man gör med alla andra försäkringar – ge den till individen, inte kollektivet.

Lufs Joar Forssell.Foto: Expressen TV

 

Liberalerna vill även att föräldraförsäkringen kortas ned med fyra månader.

– Vi har gått på WHO:s rekommendationer om att en mamma behöver sex månader för att amma. Utifrån det har vi sagt att det är rimligt att föräldraförsäkringen ligger på 12 månader, säger Joar Forssell.

Ungsvenskarna: ”Låt föräldrarna bestämma”

Sverigedemokraternas ungdomsförbund är inne på motsatt linje. I likhet med moderpartiets nej i riksdagen menar Tove Wiberg, talesperson för Ungsvenskarna, att det är föräldrarna som ska få bestämma över hur föräldraledigheten delas upp, inte staten.

– I vissa familjer har man inte möjlighet att fördela ledigheten precis lika. Om personen då inte kan föra över dagar till andra parten riskerar man att en del dagar faller bort, säger Tove Wiberg.

”I vissa familjer har man inte möjlighet att fördela ledigheten precis lika”, säger Ungsvenskarnas Tove Wiberg.Foto: Expressen TV

Ungsvenskarna vill inte heller att man kortar ned föräldraledigheten.

– Det är fullt rimligt att föräldrar har möjlighet att spendera mera tid med sina barn under de första levnadsåren, säger Tove Wiberg.

Angående föräldraledighetens påverkan i jämställdhetsfrågan menar Ungsvenskarna att "det är märkligt att Liberalerna målar upp en bild om att kvinnor inte har kompetensen att kunna forma sin egen framtid".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!